JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittisk plastskärm börjar säljas år 2000

Konsumentelektronik med skärmar gjorda av ljusemitterande plast ska bli följden av ett licensavtal mellan Philips och brittiska Cambridge Display Technology.

Bakljus i mobiltelefoner är den första och relativt blygsamma tillämpningen för en teknik som kan komma att bli revolutionerande. Brittiska Cambridge Display Technology, CDT, har nämligen utvecklat en skärmteknik för ljusemitterande plast, som alternativ till såväl lysdioder som skärmar av flytande kristaller.

Det slutgiltiga tillämpningsmålet är givetvis som alternativ till katodstrålerör i TV-apparater och datorskärmar.

Skärmar av plast blir lättare, ljusstarkare och energisnålare än dagens skärmar, menar CDT. Dessutom blir de billigare att tillverka, eftersom råmaterialet är plast. Tekniken öppnar också för möjligheten att göra skärmar som helt enkelt kan rullas ihop eller gjutas i allsköns former.



Emitterar ljus


Tekniken bygger på upptäckten av två Cambridgeforskare, Richard Friend (intervjuad i Elektroniktidningens föregångare Elteknik nummer 3:89) och Andrew Holmes, att vissa organiska material emitterar ljus när de placeras mellan två elektroder. Till att börja med var dock effekten mycket låg, men genom att bland annat förändra den kemiska sammansättningen hos polymeren uppnåddes en effekt i klass med konventionella lysdioder.

CDT, som knoppades av från Cambridge universitet 1992, hade tills helt nyligen planer på att själv kommersialisera sin teknik. Ett avtal skrevs i våras med den brittiska tillverkaren Xyratex och tillverkningen skulle börja våren 1997. Men så fick det lilla forskarföretaget - 15 av företagets 21 anställda är forskare - kalla fötter och en ny chef, som satte ny kurs.

- Om CDT ska lyckas är det nödvändigt att polymertekniken får global täckning. Det innebär att vi måste licensera tekniken till stora tillverkare och kemiföretag, menar Danny Chapchal, CDTs nya VD.

Nyligen presenterades så licensavtalet med Philips. Men enligt CDT är fler avtal på gång, dels med ytterligare en europeisk tillverkare och dels med ett företag i fjärran östern.

- Licensavtalet med Philips är värt tiotals miljoner pund över de kommande tjugo år som patenten gäller, berättar Mark Gostick, CDTs marknadschef.

Philips, som har ett eget forskningsprojekt på polymerområdet, kommer att skala upp tekniken för masstillverkning. Tillverkningen ska komma igång inom ett år. Philips kommer också att utveckla sin egen tillverkningsteknik för polymererna och tanken är att dessa så småningom ska ersätta lysdioder och flytande kristaller i företagets konsumentprodukter. Philips har dock inte angett när detta kommer att ske och vill tills vidare inte kommentera licensavtalet ytterligare.



Konsumentprodukt år 2000


CDT har satt som mål att det ska finnas konsumentprodukter med företagets plastskärmar vid seklets slut. Och trots att företaget menar att en kommersiell färggrafikskärm i plast knappast kommer att finnas färdig före år 2000, lär just detta vara ett av företagets interna mål.

Till att börja med kommer CDT att utfärda icke-exklusiva licenser för enklare komponenter såsom bakljus och skärmar för enstaka siffror, så kallade sjusegmentsskärmar. Så snart tekniken förbättrats kommer upp till fyra licenstagare att sökas för mer komplicerade skärmar och andra tillämpningar. Tanken är att man på så vis ska säkra finansieringen av framtida forskning och utveckling vid CDT.

Gittan Cedervall



I klass med LCD
Plastskärmar kan konstrueras genom att en tunn polymerfilm läggs på ett glas eller plastsubstrat belagt med en genomskinlig elektrod av indiumtennoxid. En aluminiumelektrod läggs sedan ovanpå polymeren.

Den resulterande skärmen har flera mycket attraktiva egenskaper. Svarstiden är mycket snabb, mindre än en mikrosekund, koppling sker vid låg spänning, under 5 V, och ljusintensiteten är proportionell mot strömmen.

Tekniken har förbättrats från en livslängd om 1 000 timmar till mer än 8 000 för lågeffektstillämpningar. Rekordeffekten är 17 lumen per watt för en polymer som emitterar grönt ljus, vilket kan jämföras med endast 1 lumen per watt för en skärm av flytande kristaller.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)