JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. De vanligaste passiva komponenterna

Här intill presenterar Elektroniktidningen sin första översikt över passiva komponenter. Målet har varit att kartlägga de vanligaste ytmonterade komponenterna på dagens svenska marknad.

Tanken med översikten har varit att presentera de vanligaste ytmonterade motstånden och kondensatorerna, både vad gäller storlek och sort.

Viktigt att notera är dock att alla distributörer inte med nödvändighet representerar hela sortimentet hos en viss tillverkare. Svaren i tabellerna visar snarare vilka komponenter som här i Sverige går att köpa från olika tillverkare.

I en tabell vid sidan om presenteras dessutom den kraftigaste ytmonterade induktansen som olika tillverkare kan erbjuda, samt den största ström som den nämnda induktansen klarar.



Storleken inte alltid entydig


Det vanligaste storlekarna på tantalkondensatorer brukar benämnas Kanna A till D, där A är minst. Dessvärre betecknar inte alla tillverkare storlekarna på samma sätt. Man bör därför ta reda på en komponents mått innan man ringer och beställer den.

En annan intressant olikhet som inte går att utläsa i tabellen är att tyska Beyschlags chipresistanser är tillverkade i tunnfilm istället för tjockfilm. Jämfört med vanligare tjockfilmsmotstånd ger tunnfilmen, enligt distributören, bättre långtidsstabilitet, högre pulstålighet och lägre brus.

Beyschlag har dessutom ett annat sätt att definiera storleken på sina MELF- motstånd, jämfört med det som är angivet i tabellen. Men eftersom företagets 0204 mini-MELF är lödö-kompatibel med en 1206 MELF har komponenten placerats in under den senare storleken.

Detsamma gäller för företagets 0102 micro-MELF, som är angiven under storleken 0805.



Plast istället för keramik


I översikten har vi enbart tagit med keramiska chipkondensatorer. I vissa fall kan det emellertid vara intressant att satsa på chipkondensatorer i plast.

Plastfilmsbaserade kondensatorer kan vara ett alternativ då man har behov av ett stort kapacitansvärde, men inte är beredd att ge avkall på kondensatorns temperatur- och frekvensstabilitet.

Nackdelen med plastfilmskondensatorer i polyester är att de är klart större än sina keramiska kolleger. Tillverkarna jobbar dock på att ta fram plaster som ger mindre komponenter. Wima och Vishay Roederstein är två exempel på tillverkare av plastfilmskondensatorer.

Även Panasonic tillverkar kondensatorer i plast. Två typer finns. Den ena är tillverkad i polyphenylsulfid (PPS), den andra i polyetylennaftalat (PEN). PSS- varianterna klarar både våg- och IR-lödning, medan PEN-varianterna inte tål mer än +105°C och därmed kräver IR-lödning.

Det intressanta med Panasonics plastfilmskondensatorer är att de tillverkas i flerlagersteknik, precis som keramiska kondensatorer. Tekniken ger ovanligt små storlekar för att vara plastfilmskondensatorer, 0805 till 1812.



Keramik förblir minst


Trots att plastfilmskondensatorerna minskar i storlek, kommer de keramiska att förbli minst. Det senaste inom keramiska chipkondensatorer är att japanska Murata numera tillverkar komponenter i storleken 0201.

Steget från 0402 till 0201 innebär troligen att det inte längre går att våglöda komponenterna. Istället blir det nog tal om att bonda fast kondensatorerna tillsammans med andra komponenter i en flerchipsmodul.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)