JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sju magra år för Micronic kan följas av sju feta

Nu börjar det gå riktigt bra för Micronic Laser Systems. Då tänker företagets VD Nils Björk dra sig tillbaka. Ny kapten på skutan är Göran Larsson, en proffsmanager med ett förflutet som bland annat radioamatör.

Världens mest noggranna fotoplottrar görs i Täby, av Micronic Laser Systems. Det är bara Micronic som kan rita kvadratmeterstora glasskivor med en noggrannhet på 100 nm och dessutom anpassa sin utrustning efter kundernas krav.

Det är därför som de stora tillverkarna av bildskärmar och halvledare i Korea, Japan och Kina nu lägger order efter order på maskritare från Sverige. Och det är därför som Micronics tillväxt just nu bara kan beskrivas som dramatisk.

Omsättning, antal sålda system, antal anställda - alla siffror är dubbelt så stora i år som förra året. Och nästa år dubbleras de igen.

Just den här dagen när Elektroniktidningen kommer på besök är man 74 anställda, men nummer 75, den nye produktionschefen, ska börja dagen därpå.

Förra året gjorde man för första gången i företagets historia en substantiell vinst - 13 miljoner kronor. Den siffran tredubblas nog i år. Men man har en tuff tid bakom sig.

- Det var en ökenvandring från starten 1989 och fram till 1994 berättar Nils Björk, VD till i våras.

- På sommaren 1993 såg vi ljuset. Och från 1994 har det ju gått spikrakt uppåt.

Genombrottet kom med en order från koreanska Goldstar som behövde utrustning för tillverkning av stora bildskärmar. Fotomasker med stor exakthet behövs för att tillverka såväl skuggmasker i katodstrålerör som platta skärmar i LCD-teknik. Numera är Goldstar en bland många kunder.



Tillbaka till utgångspunkten


Till kunderna räknas numera också halvledartillverkare. Micronic är därmed på sätt och vis tillbaka till utgångspunkten. Företagets pionjär, Gerard Westerberg, började med att ta fram utrustning för ritning av fotomasker åt halvledarindustrin. Westerberg avled dock 1988, och när företaget därefter rekonstruerades var skärmtillverkare den primära målgruppen.

- Marknadsmöjligheterna är jämförbara, och för vår del är tekniken ungefär densamma. Vi optimerar bara utrustningen lite annorlunda, säger Nils Björk.

- Hos asictillverkarna, där dimensionerna idag ligger mellan 0,35 och 0,8 μm, finns ett skriande behov av vår utrustning.

Nils Björk har nu lämnat ifrån sig det dagliga operativa ansvaret. Han sitter dock kvar i styrelsen.

- Jag har nog varit rätt person under etableringsfasen. Men nu är det dags för konsolidering. Då krävs en annan människotyp, säger han.

Den människotypen personifieras av Göran Larsson, VD sedan i våras. Och det är stor skillnad mellan de två affärssinnade herrarna.

Nils Björk kan sin teknik och vet precis varför maskinerna fungerar på det sätt de gör. Göran Larsson säger direkt att han skulle göra tjänstefel om han lärde sig lika många tekniska detaljer.

Nils Björk talar lågmält, och förklarar både marknad och teknik med tålamod och stor pedagogik. Göran Larsson talar hellre visioner och om styrkan i det svenska sättet att utveckla högteknisk utrustning.

- Jag har teknikintresse i botten. Under min tid på KTH var jag entusiastisk radioamatör.

Efter KTH blev det dock Handelshögskolan för Göran Larsson, och det tekniska intresset har utövats från olika chefsstolar på Salén & Wikander och Standard Radio.

Nils Björk erkänner att han ibland känt sig lite vilse när nu företaget expanderat så kraftigt.

- Jag har hälsat folk välkomna hit som bara är här för att installera nya telefonjack, skrattar han.

Göran Larsson har öppnat många lokalkontor i Fjärran Östern, något som kan komma väl till pass. Det ligger onekligen nära till hands för ett företag som har så gott som hela sin försäljning koncentrerad till Japan, Korea och Kina att också öppna ett lokalt kontor i den trakten.

Närmast ska Göran Larsson dock se till att anställa i tillräckligt hög takt, att flytten till en ny fastighet några hundra meter bort går bra, och att ett utbildningsprogram för servicesidan organiseras.



Investerare på kö


Nyligen utsågs Micronic till Årets tillväxtföretag 1996 av Almi i Stockholm. Och numera står investerarna på kö. Man kan förstå deras intresse. För om utvecklingen fortsätter så kommer Micronic vid sekelskiftet att ha runt hundra system installerade, ett par hundra anställda, omsätta en halv miljard kronor och ge en vinst på några hundra miljoner kronor. Onekligen en svindlande utveckling för ett företag där 20 anställda stod och stampade i sju år utan många kronor att röra sig med. Nils Björk ger personalen hela äran.

- Det är ett lagarbete som fört oss hit, slår han fast.

Adam Edström



Världens mest exakta laserskrivare
Ytterst förenklat kan man säga att Micronic gör världens mest exakta laserskrivare. Kunderna är företag som tillverkar bildskärmar eller halvledare.

Dessa kunder behöver masker i storlekar från 20 x 20 upp till 1 200 x 1 200 mm för fotolitografi. Och det är dessa masker som Micronics maskiner ritar, med en noggrannhet ner till 100 nm. Noggrannheten motsvarar att ett 10 km långt streck får avvika maximal en millimeter under hela sin sträckning.

Utgående från cad-data ritar utrustningen punktraster på extremt plana skivor av kvartsglas genom att belysa dem med en laserstråle. Lasern styrs med hjälp av en patenterad akusto-optisk teknik - en del av hemligheten bakom noggrannheten.

En annan hemlighet är det egenutvecklade ytterst stabila luftlagrade koordinatbordet och en likaledes egenutvecklad så gott som vibrationsfri linjär motor.

Den tekniska utmaningen ligger numera inte i att uppnå högre noggrannhet. Här tror man sig ligga långt framför vad industrin behöver under de kommande åren. Snarare är det skrivarens hastighet som måste ökas.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)