JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svårt att bli av med brom
Bromerade flamskyddsmedel används ofta i onödan. Dessutom är de höggradigt giftiga och försvårar återvinningen av elektronikavfallet.

I teorin är de miljöfarliga bromerade flamskyddsmedlen på väg ut ur elektronikindustrin, men i praktiken går det mycket långsamt. Det krävs bättre kunskaper, ändrad syn på flamsäkerhet och nytänkande inom elektronikkonstruktion. Och helst också starkare kundkrav.

Marianne Sonesson, miljöingenjör på Ericsson Components, berättar att Ericssonkoncernen planerar att sluta använda de bromerade flamskyddsmedlen, men inte på en gång.

Det finns många frågor att besvara innan det blir möjligt.

Alla flamskyddsmedel tillverkas utomlands liksom de flesta produkter där de ingår. Ericsson Components utför till exempel kapslingen av sina kretsar i Fjärran Östern. Därför kan man inte göra så mycket på egen hand.

- Vi väntar på vad de stora tillverkarna ska göra, och på hur marknaden ställer sig till flamskyddsmedlen, berättar Marianne Sonesson.

Därmed sammanfattar hon i princip dagsläget. Frågan är om hon behöver vänta så länge.

- Siemens beslutade ta bort de miljöfarliga flamskyddsmedlen redan 1993, och ska även se till att leverantörerna gör det, berättar Kjell Alkemar, miljöchef för Siemens i Sverige.

En god målsättning men utan något fixerat datum till när det ska vara genomfört.



Sänk effekten!


Enklaste sättet att få bort flamskyddsmedlen har varit att sänka effektförbrukningen så att den tändande gnistan undviks. Men för bland annat medicinska produkter måste de miljöfarliga flamskyddsmedlen ändå tillsättas, annars lever de inte upp till marknadens krav, eller till de viktiga UL-normerna som är de amerikanska försäkringsbolagens krav. UL står för Underwriters Laboratories.

Per Hedemalm på IVF, Institutet för verkstadsteknisk forskning, har arbetat med problemet i tre år. Han menar att kraven på brandsäkerhet ofta missförstås. Det går ofta att leva upp till dem utan flamskyddsmedel.

En redan nämnd väg går via en minskning av effektförbrukningen, en annan via mer genomtänkta konstruktioner. Brännbara komponenter ska till exempel helst inte placeras nära den del av konstruktionen där effektuttaget är som störst. Med bättre kvalitet på kretskorten minskar också risken för kortslutning och brand.

Det går också att byta ut de allra farligaste bromföreningarna mot de som är mindre farliga, en väg som bland andra Rifa i Kalmar har valt för sina komponenter. Några bra kemiska ersättningar för bromföreningarna är annars svåra att finna. Just bromföreningarna reagerar kraftigt med syre, och kväver därmed en eventuell brand.

Att ersätta brom i en form med brom i en annan form blir kanske bara en tillfällig lösning. Carl Gunnar Bergendahl, också på IVF, menar att en uthållig elektroniktillverkning kräver att bromföreningarna tas bort helt.

- Osäkerheten är stor kring hur problemet med bromerade flamskyddsmedel ska lösas, säger han.

Förhoppningsvis minskar osäkerheten snart. Ett IVF-projekt som ska leda till mer miljövänlig brandsäkerhet drar igång senare i vår. Utomlands pågår också flera projekt, bland annat studerar OECD frågan. Kerstin Lundell



Bromerade ämnen farligt lika PCB


De bromerade föreningarna i flamskyddsmedel är otäckt lika PCB, polyklorerade bifenyler, som är ett allvarligt miljögift.

- De bromerade ämnena bryts ner långsamt i naturen, eller så bryts de ner till ämnen som är ännu värre, säger Eva Ljung på Kemikalieinspektionen.

De har nyligen gett ut en rapport om flamskyddsmedel och kallat representanter för industrin till samtal om hur problemen ska lösas.

- Vilka skador de ger är ännu okänt, men vi föredrar att stoppa användningen innan det blir som för PCB, med bland annat skadade fågelägg som inte kläcktes, berättar Eva Ljung.

Risken för spridning av brom vid användning av elektroniken är noll. Bromföreningarna är hårt bundna till plasten. Problemen uppstår när elektroniken ska tas om hand. Då riskerar bromföreningarna att spridas över världens soptippar, eller med vinden från sopförbränningsanläggningarna. Eller så måste alla bromerade plaster märkas, och samlas in för sig, vilket är orealistiskt. Det bästa är alltså om bromtillsatserna försvinner.

Men även om det finns såväl företag som myndigheter som funderat över de miljöfarliga flamskyddsmedlen, är intresset svalt från den så kallade marknaden.

- Det vore bra med lite bättre tryck från kunderna för att föra frågan snabbare framåt, anser Per Hedemalm på IVF.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)