JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 21 september 2020 VECKA 39

Fordonselektronik

Teslas batteri sänker VW:s elnota

Amerikanska Tesla har installerat 60 stycken 350 kWh-batterier i Volkswagens amerikanska laddnät Electrify America. De kan sänka elnoten för en laddstation med ”hundratals” dollar under perioder då efterfrågan och pris är som högst.

Östersund laddar för att ladda fler elbussar

Nu ska Östersund elektrifiera ytterligare en busslinje i kollektivtrafiken. Därmed lägger kommunen sin andra beställning på pantografladdare från ABB.

Uberföraren åtalas för vållande


Nu väcks åtal mot den tekniker som satt bakom ratten i den experimentella självkörande bil som den 18 mars år 2018 körde på och dödade Elaine Herzberg i Tempe, Arizona. Teknikerns arbetsgivare Uber har tidigare undgått åtal.

Bränslecellståg i trafik i södra Österrike

Världens första passagerartåg drivet av bränsleceller ska provköras under tre månader på regionala järnvägslinjer i södra Österrike. Beslutet är taget efter lyckade testkörningar i Tyskland.

Scania storsatsar på batterier


Först ut är en helelektrisk lastbil och en pluginhybrid  som bägge är tänkta för trafik i städer. Framöver ska det komma minst en ny modell per år, inklusive lastbilar avsedda för fjärrtransporter.

GM styr batteriet trådlöst

Analog Devices har släppt vad företaget hävdar är industrins första trådlösa batterihanteringssystem för eldrivna fordon. General Motor blir först att använda systemet i en fordonsplattform.

Cevt skyldigt 60 miljoner kronor

Kammarrätten i Göteborg har beslutat att Geelyägda Cevt – som bland annat utvecklat CMA-plattformen som används i Volvo V40 – ska betala nära 60 miljoner kronor till Skatteverket. Anledningen är felaktigt betalda arbetsgivaravgifter för kinesisk personal arbetande i Sverige.

Stena ger Volvos bussbatterier ett andra liv

Bussbatteriernas kommersiella livslängd förlängs avsevärt och naturresurser kan sparas. Det blir resultatet av ett nytt samarbete mellan Volvo Bussar och Stena Recyclings dotterbolag Batteryloop.

Ny lina i Teslas Nevadafabrik

Till tidigt nästa år kommer Panasonic att ha byggt ut kapaciteten i Teslas batterifabrik i Nevada med cirka tio procent. 

Solid battericellteknik nu värd 30 miljarder

En uppstickare med en litiummetallbattericell med solid elektrolyt blev just värderad till 3,3 miljarder dollar. VW och Bill Gates finns bland dem som tror på Quantumscape, en avknoppare från Stanforduniversitetet.

Cevt byter inriktning – varslar 180 i Göteborg

Geelyägda Cevt som bland annat utvecklat CMA-plattformen som används i Volvo V40, ska byta inriktning mot mobilitetslösningar. 180 anställda varslas plus att ett oklart antal konsulter får lämna, rapporterar Göteborgs-Posten.

Tysk lidar går i produktion

Efter en stor order från kinesiska GWM (Great Wall Motor) har tyska Ibeo tryckt på startknappen för volymproduktion av en lidar för oövervakad självkörning på motorväg.

Klassisk mobilprocessor blir svensk bilprocessor  

Svenska Veoneer meddelar att företaget ska utveckla oövervakad självkörning på hårdvara från Qualcomm.

Standard för laddning på väg på väg

Nu är den första delen av en IEC-standard för Informationsutbyte för roamingtjänster för laddning av elbilar klar.  Sverige deltar genom SEK Svensk Elstandard.

Voltas elektriska lastbil lanseras den 3 september

Volta Trucks är den senaste utmanaren till Volvo och Scania om elektriska lastbilar. Det svenska företaget startade så sent som för ett år sedan men redan nästa vecka lanseras den lastbil som ska börja tillverkas nästa år.

Robotaxi utan säkerhetsförare i Kina

Weride är först i Kina att få köra robotaxi i skarp trafik utan säkerhetsförare. Testerna sker inom ett område i Guangzhou.

Volvos första ellastbil till Oslo

Har du vaknat av lastbilsbuller någon gång?  Det kommer att bli ovanligare i Oslo där DB Schenker igår mottog leveransen av sin allra första ellastbil – en Volvo FL Electric.

Göteborg tror på sopbilar drivna av bränsleceller

Göteborg väntar på en andra bränslecellsdriven sopbil. Det är återvinningsföretaget Renova och bränslecellsföretaget Powercell som fått EU-medel för att bygga och driftsätta den nya sopbilen.

Dags för en fransk batterifabrik

Södra Europa har ingen gigafabrik för battericeller ännu, konstaterar ett gäng franska entreprenörer, och grundar bolaget Verkor. De siktar på 50 GWh och hoppas kunna starta produktion år 2023.

Fängelse för lidarpionjären

Anthony Levandowski döms till 18 månaders fängelse för att ha kopierat Waymos företagshemligheter kring lidarsensorer. Plus skadestånd, som han dock försöker vältra över på Uber. Han vill dessutom ha pengar från Uber för den verksamhet inom självkörande lastbilar som han initierade.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)