JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SEE dalar - vad lockar dig?
ANNA WENNBERG:
SEE dalar - vad lockar dig?

Jag frågar frankt: vill du ha en elektronikmässa i Sverige? Om svaret är nej kan du sluta läsa här. Möjligen kan du lägga lite tid på att fundera på varför du så spontant svarar nej, men det är en annan historia.

Om svaret är ja, eller kanske nja, så är det dags att göra din röst hörd. Berätta vad som kan locka just dig att ta klivet in på mässgolvet. Vad vill du mötas av? Vad vill du se?

Branschmässan SEE – Scandinavian Electronics Event – gick av stapeln i Kista den 24 till 26 april.

Som alltid har branschorganisationen Svensk Elektronik lagt ned ett gediget jobb för att på bästa sätt servera dig som besökare ett smörgåsbord med olika ingredienser från elektronikbranschen.

På menyn fanns Ericssons tillförordnad forskningschef Magnus Frodig som invigde eventet. Inför en fullsatt publik berättade han bland annat hur 5G kan bidra till att automatisera industrin.

Andra exempel på intressanta inslag var Salah Hadi på Veoneer, nyligen avknoppat från Autoliv, som berättade om kamerautveckling och hur kameror används för förarstödsfunktioner och självkörning. Liksom Lewis Horne, vd på Lundaföretaget Uniti, som utvecklar en lite eldriven stadsbil.

Rena nyheter fanns också. Två viktiga sådana initiativ var Electronic Space och Girls in ICT, som hade i uppgift att locka unga. Samtidigt behöll mässan sin tradition att kora en svensk mästare i handlödning.

Här kan jag fortsätta att räkna upp lockelser på det uppdukade smörgåsbordet. Men hur mycket som än adderas, så var det alldeles för många som avstod från att frestas.
SEE flyttade till Kista år 2012 – för att råda bot på de fallande besökarsiffrorna. Men trenden har fortsatt. Besökarna sviker.

I år blev tappet hela 25 procent jämfört med senast det begav sig år 2016. En av fyra som kom då valde alltså bort mässa i år. Totalt lockade årets mässa 3051.

Varför undrar jag?

Du svarade ja eller nja ovan, så något måste kunna locka just dig.

Är det en konferensdel som saknas? Vill du se fler startupföretag? Vill du höra om något teknikområde som inte täcks in idag? Ska den slås ihop med Embedded Conference? Borde den turnera runt till fler orter? Eller har du bara missat att mässan finns?

Ta några minuter av din tid och fundera. Bra tips kan jag garantera att branschorganisation Svensk Elektronik uppskattar.

Vill du hellre skicka in åsikter och tips till oss på Elektroniktidningen är du välkommen att maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)