JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inga träd växer till himlen

Per Henricsson:
Inga träd växer till himlen

Framtiden är som bekant svår att förutse. Vem hade exempelvis kunnat ana att Berlinmuren skulle falla och Östtyskland återförenas med Västtyskland? Eller att Apple skulle peta ner Nokia från mobiltelefontronen. Eller att Alphabet – Googles moderbolag – Facebook och Amazon skulle styckas upp i mindre delar?
Vänta nu, det sista är inte sant

Från att ha varit ointagliga fort som aldrig svarat på frågor från användare eller media, har de nyss nämnda på mycket kort tid konfronterats av en opinion som vill se en förändring i attityd. Då tänker jag inte bara på Facebook, där Mark Zuckerberg ännu en gång bett om ursäkt för att uppgifter om användarna använts på ett felaktigt sätt.

Det kommer allt fler krav på att jättarna inte längre kan bete sig som uppstartsföretag som själva definierar spelplanen.

De här företagen har idag en så pass dominerande ställning att man i många fall kan prata om monopol på de marknader där de är verksamma. Därmed kan de diktera villkoren för användarna och strypa potentiella konkurrenter genom att manövrera ut dem eller köpa upp dem.

Här har Amazon hamnat i skottgluggen. Donald Trump twittrade nyligen att företaget har för låg taxa hos det amerikanska postverket och dessutom slår ut fysiska butiker med ojusta metoder.

Man kan tycka vad man vill om uttalandet, men det visar ändå att de ointagliga internetjättarna börjar ifrågasättas även på högsta nivå.

Ett exempel från förra sommaren är EU:s bot på rekordhöga 2,4 miljarder euro för att Alphabet ansågs ha levererat shoppingrelaterade sökresultat som favoriserade de egna tjänsterna. Domen är överklagad och det kan ta år innan den slutligen avgörs.

Även om det kan tyckas lika osannolikt som Berlinmurens fall skulle Amazon, Alphabet och Facebook mycket väl kunna tvingas till en uppdelning av den amerikanska staten med stöd av landets konkurrenslagar. Det handlar om the Sherman Antitrust Act från 1890.

Det är inte självklart hur det skulle gå till men Amazon kan exempelvis skilja av serverhallarna, livsmedlen och den euro­peiska delen. Alphabet består redan av ett antal företag så där vore det enkelt att knoppa av exempelvis Youtube, Android, Nest och fiberverksamheten.

Den här typen av uppdelning har hänt förr. Mest känt är nog ­amerikanska AT&T vars monopol på telefoni ledde till att ­bolaget styckade upp i ett antal regionala bolag plus ett för långdistanssamtal år 1982. Även Standard Oil är ett bolag som gick samma öde till mötes redan år 1911.

Frågan är hur länge Facebook, Alphabet och Amazon ­kommer att tillåtas definiera sin egen spelplan? Inga träd får som bekant växa till himlen.
 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)