JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första 4G-operatören

Brittiska Truphone hävdar att man är världens första operatör av fjärde generationens mobilnät, där mobiltelefonerna ringer över wlan och Internet där så är möjligt, och annars över GSM-nätet.
Specifikationerna för fjärde generationens mobilnät (4G) är långt ifrån klara. Men de flesta verkar överens om att det ska klara hög datatakt, bygga på en IP-baserad infrastruktur och utnyttja öppna Internetstandarder. Precis just detta hävdar brittiska Truphone att man utvecklat och nu ligger i startgroparna för att lansera.

Bolaget har utvecklat en programvara där mobiltelefoner med wlan-funktion kan ringa och skicka SMS via Internet när den befinner sig i ett område med wlan-täckning. Och, viktigare, den klarar övergången - roaming - till det vanliga GSM-baserade mobilnätet när wlan-täckningen upphör. Företaget har visat att tekniken fungerar med Nokias mobiler i E-serien.

Affärsmodellen påminner om Skype, med skillnaden att användarna här ringer via mobiltelefoner i stället för via persondatorer. Mobilsamtalen kan ringas över vilket wlan som helst, oavsett fabrikat. När båda samtalspartnerna är wlan-knutna uppstår inga mobiltaxor, även om de råkar befinna sig på varsin sida av jorden. Om bara den ena är wlan-ansluten blir kostnaden ändå lägre än motsvarande konventionella mobilsamtal. SMS och röstbrevlådor är tillval som Truphone tar betalt för.

Tjänsten demonstreras på mässan Von Europe i Stockholm nästa vecka.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)