JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bli osynlig med nanoteknik
Försvarets materielverk, FMV, samordnar ett svenskt forskningsprojekt som gör föremål osynliga. Om ett år ska de första praktiska proverna genomföras.
Hemligheten heter multispektralt kamouflage och innebär att man med tre olika filmskikt slår ut olika våglängdsområden. Varje skikt tar hand om sina egna våglängder. Det gör att ett föremål, exempelvis en bil, kan förbli oupptäckt när motståndare är på spaningsuppdrag.

- I september nästa år ska vi kunna göra praktiska prov. Då ska vi ha dekaler framme för att fästa på exempelvis fordon och pröva om det håller vad det lovar, säger Hans Norinder, tekniskt expert i materielteknik vid FMV, i ett pressmeddelande.

Det svenska företaget Saab Barracuda tillverkar filmskikten som ska bygga upp dekalerna.

Redan idag används så kallad smygteknik (Stealth-teknik) på flygplan och de svenskbyggda Visbykorvetterna. Specifik konstruktion och radarabsorberande färg gör motståndarens radar i det närmaste verkningslös. Konceptet utvecklades för några år sedan i samarbete mellan Försvarsmakten, FMV, FOI samt universitet och högskolor. Nu utvecklas och förbättras det multispektrala kamouflaget ytterligare.

Förutom det multispektrala kamouflaget ingår tre andra projekt inom försvarsmaktens nanoteknikprogram: Elektronik i terahertzområdet som ser genom kläder och väggar, optiska filter som skyddar mot laserstrålar samt bionanolab för analys av biologiska och kemiska stridsmedel. Forskningsprogrammet avslutas om två år.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)