Det har tagit uppsalaföretaget två och ett halvt år att utveckla den elektronik som nu är reda att skeppas till Japan för att där ta plats i SpriteSat, en jordobservationssatellit beställd av den japanska rymdflygstyrelsen (JAXA). Planen är att SpriteSat ska skjutas upp under nästa år och uppgift är att studera blixtar i den övre delen av atmosfären.
Det Ångström Aerospace bidrar med är ett kretskort som fungerar som bärare av fyra egenutvecklade moduler samt ytterligare komponenter, bland annat en treaxlig mikromekanisk senosor som används för att mäta satellitens rörelse. De egna modulerna består av ett kiselsubstrat med viahål etsade rakt igenom. Ovanpå kiselsubstratet ligger en tunnfilm som man flipchipmonterar nakna chip på.
– Med vår byggsättsteknik kan vi stapla flera chip ovanpå varandra, men i just
detta fall använder vi enbart ett lager, säger Fredrik Bruhn.
Han nämner också att företaget ansökt om patent på den nya byggsättstekniken.
Den slutliga monteringen av kretskortet pågår just nu i Ångström Aerospaces utvecklingslaboratorium i Uppsala. Inom kort kommer ett av två kort att skickas till Japan. Det andra stannar hemma ifall något händer med satelliten och en ny satellit snabbt måste upp.
Intressant är att man också använder magnetiska RAM (MRAM) för att lagra data. Dessa minnen är strålningshärdiga och därför mycket attraktiva att använda inom rymdindustrin.
– Det här blir en teknisk demonstration av vår byggsättsteknik, samtidigt som vi förser satelliten med mätdata som ska användas för att styra den, säger Fredrik Bruhn.
Ångström Aerospace är medlem i företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre och delägt av Uppsala universitets Utveckling AB, UUAB.