JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ITU vill standardisera hemnäten
Internationella Teleunionen ITU håller på att ta fram en global standard för distribution av högupplöst tv i hemmiljö. Standarden, som döpts till G.hn, ska fungera över alla typer av hemnätverk vare sig det bärs av elnätet, en koaxialkabel eller telefonledningarna.
Den nya standarden lovar att bli upp till 20 gånger snabbare än dagens trådlösa hemnät och upp till tre gånger snabbare än dagens trådbundna hemnät. Någon exakt siffra på bandbredden finns inte men ITU talar om ”gigabithastighet”.

Organisationens förhoppning är nu att kretstillverkarna ska ta fram komponenter som kan integreras i olika multimediaprodukter som kabelmodem, set-top-boxar, datorer, hemmabioanläggningar, tv-apparater, dvd-spelare och alla andra apparater som ansluts till ett nätverk i hemmet.

Standarden ska spikas nästa år och de första produkterna kan finnas på marknaden redan år 2010. År 2013 kan det komma att säljas 42 miljoner som klarar G.hn enligt analysföretaget ABI Research.

Arbetet med G.hn har pågått sedan 2006 och i april i år startade Infineon, Intel, Panasonic och Texas Instruments en branschorganisation kallad Home Grid Forum.

G.hn ska enligt ITU inte ses som en konkurrent till dagens standarder däribland Multimedia over Coax Alliance, HomePNA 3.1, Homeplug AV och HD-PLC över elnätet. Istället vill ITU att G.hn ska uppfattas som en evolution som skapar en global standard med gigabitbandbredd.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus