JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ARM och x86 i Dells bärbara

Dell E4300Linux och ARM är hemligheten bakom snabbstartfunktionen i Dells nya bärbara datorer E4200 och 4300. Den som nöjer sig med att köra på ARM i Linuxmiljön får betydligt längre batteritid.
Du kan använda epost, kalender och Internet "utan att du behöver starta datorn" säger Dell i sin reklam för funktionen Latitude ON. Hemligheten är att du istället startar en ARM som kör operativsystemet Linux. Detta enligt bland annat Computerworlds bloggare Steven J. Vaughan-Nichols.

Utöver Core 2 Duoprocessorer är de två datorerna utrustade med Texas Instruments systemkrets Omap3 som använder ARM Cortex A8-kärnor i 600 eller 800 MHz. X86orna kör Microsoft Windows. Omapkretsarna kör en variant av Linuxversionen Suse modifierad av Montavista för att få en starttid på fem sekunder.

När du startar ON hamnar du i en Linuxskrivbordsmiljö med Firefoxwebbläsare, meddelandeklient, programmet Evolution för epost, plus en kalenderfunktion och adressbok som är delad med Windowsmiljön. Här finns också program som kan visa Office-, PDF- och Flashdokument.

Linux har åtkomst till wifi- och 3G-korten.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)