JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vändningen ett halvår bort
Halvledaranalytikern Malcolm Penn ser ljuset i mörkret. I sin senaste rapport hävdar han visserligen att industrin just nu "flyger blint i en storm" men säger samtidigt att vändningen kan vara så nära som sex månader bort. Och då väntar minst tre riktigt goda år.
Ödesmättade prognoser om halvledarutvecklingen har avlöst varandra den senaste veckan, med In-Stats prognos om minus 20 procent (länk) och Gartners om minus 24 procent (länk). Nu instämmer Malcolm Penn på Future Horizons i kören och tror på en nedgång på hela 28 procent i år. Men han säger samtidigt att vändningen kommer under tredje kvartalet, och att 2010 kan bli riktigt starkt med minst 15 procents uppgång.

- Det är tid att hålla huvudet kallt och agera tydligt, menar Penn och applåderar Intels beslut att samarbeta med TSMC om produktion av Atomprocessorer.

- Det är precis den typen av beslut som visar chipsindustrins storhet. Den enda vägen framåt, ut ur krisen, är att satsa på innovationer som ger tillväxt, säger han.

Han tror inte att halvledarvärlden kan börja växa igen förrän den akuta finanskrisen är löst och bankerna börjar låna ut pengar igen, något som givet de enorma stödinsatserna från regeringar världen över borde inträffa tämligen snart i Penns scenario. Men när det väl vänder tar det ordentlig fart, med tre goda år, tror han. För 2010 spår han minst 15 procents uppgång, och för 2011 hela 28 procent, följt av 18 procent 2012. Det är betydligt kraftigare tillväxt än vad konkurrerande analytiker tror på.

Ett huvudskäl till Penns optimism är att han tror efterfrågan kommer att ta fart samtidigt som industrin dragit ner på sin kapacitetsökning. Detta kommer att driva upp priserna, och det kommer att ta 18-24 månader för industrin att bygga ut sin kapacitet så den täcker efterfrågan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)