JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart kraft tar noll effekt ur datorn
NollwattsdatorNollwattstekniken är ett område som engagerar Fujitsu Siemens Computers. Resultatet är världens första dator som inte drar någon effekt alls i vila. Skapelsen visas just nu upp på elektronikmässan Cebit i Hannover.
I fjol släppte Fujitsu Siemens Computers världens första datorskärmar som automatiskt klipper av all strömförsörjning när de inte används. Nu lanserar företaget världens första dator som drar noll watt i viloläge.

– Vi har utvecklat och patenterat ett intelligent kraftaggregat som hanterar strömförsörjningen och som gör det möjligt att dra ner effektförbrukningen till noll watt även i vila, säger Bo Lennström, produktmarknadschef på Fujitsu Siemens Computers i Sverige.

Han påpekar att få är medvetna om hur mycket deras datorer drar när de är i vila. Ändå är det många företag som låter sina datorer stå på dygnet runt för att sköta uppdateringar och liknande utanför normal arbetstid.

– Vi har gjort tester och kunnat konstatera att dagens datorer faktiskt drar mellan en halv och tre watt även när de är helt avslagna, i vissa fall ändå mer. Genom vår nya teknik kan energiförbrukningen minskas rejält för ett företag med många datorer och man slipper att fysiskt dra ut elsladden för att vara säker på att den inte drar någon ström, säger Bo Lennström.

Till en början planerar Fujitsu Siemens Computers att släppa två datormodeller med nollwattsfunktion. De kommer att dyka upp till sommaren men visas i dagarna upp på Cebit-mässan.

Exakt hur Fujitsu Siemens Computers har lyckats klippa av all effektförbrukning i vila kan Bo Lennström inte berätta ännu, men nyckeln är ett intelligent kraftaggregat som företaget utvecklat vid sin enhet i Tyskland. När datorn försatts i viloläge kan den fortsätta att vara administrerbar, men bara inom vissa tidsfönster.

– Under en viss tidsperiod kan datorn söka efter och installera eventuella uppdateringar. I det läget drar datorn en halv watt. När den är färdig kan den återgå till viloläge, säger Bo Lennström.

Från år 2013 inför EU regler som innebär att elektronik inte ska dra mer än 0,5 W i vila.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)