JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konkurrenter ansluter till fordons-Linux
GeniviEfter 20 månader blir Montavista, Freescale och TI medlemmar i organisationen Genivi som tar fram en Linuxstandard för multimedia i fordon. Grundarna är deras konkurrenter Wind River och Intel tillsammans med BMW, Delphi, GM och Peugeot.
Grunden för Genivi är Intels Atomprocessor och en Linuxdistribution från Wind River som i sin tur bygger på Intels Linuxversion Moblin.

Genivi utvecklar mellanvara för bland annat musik, nyheter, Internet, multimedia, navigering, geografiskt baserade tjänster och telefoni. Ovanpå denna bas får fordonstillverkarna profilera sig med tillämpningar.

I sommar släpps den första versionen av plattformen, som kallas IVI, In vehicle infotainment, för Intel Atom.

I och med de nya medlemmarna sitter inte längre biltillverkarna i knäet på Intel och Wind River om de vill nyttja Genivi. De nya medlemmarna erbjuder "utökade alternativ för grundläggande hårdvaru- och programvarukomponenter i kommande kommersiella Genivibaserade produkter".

Det har dock ännu inte annonserats när eller huruvida det kommer att släppas IVI-kompatibla plattformar på någon av de logiska alternativen Texas Omap, Freescale i.MX51 och Freescale MPC5121e.

Montavista stöder sedan tidigare Moblin på Atomprocessorer i fordonsmultimedia.

Genivi konkurrerar bland annat med Coqos från tyska Open Synergy, som blandar fordonselektronikstandarden Autosar och Linux för multimedia med hjälp av virtualisering på Atom.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)