JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TSMC börjar göra solceller
Halvledarproducenten TSMC har offentliggjort en rejäl investeringsplan värd totalt 3,8 miljarder dollar. För pengarna ska företaget öka sin forskning och utveckling, bygga en ny superfabrik, öka sin närvaro i Kina och bredda sig till att även producera lysdioder och solceller.
Styrelsen för taiwanesiska TSMC, världens största kontraktstillverkare av halvledare, har klubbat en investeringsplan värd 3,8 miljarder dollar, nära 28 miljarder kronor, skriver tidningen EE Times på sin webbplats.

Hälften av pengarna går till att uppgradera företagets befintliga 300 mm-fabriker med än mer avancerad processteknik. En stor del av pengarna – nära 400 miljoner dollar – går till uppbyggnaden av företagets nya jättefabrik, kallad Fab 15. Det bygget, beläget i Taichung Central Taiwan Science Park, har en total budget på drygt 9 miljarder dollar och ska när det står färdigt producera över 100 000 kiselskivor om 300 mm i månaden, med 28 nm-teknik.

En del av pengarna går även till att bredda verksamheten. I fjol började TSMC ge sig in på mikromekanik – mems, se länk – och nu står lysdioder och solceller på tur. För drygt 100 miljoner dollar ska en LED-lina byggas upp, och 220 miljoner dollar anslås också till en fabrik för tunnfilmssolceller.

Det är första gången som TSMC ger sig in i solcellsbranschen på egen hand – man äger dock 20 procent i grannen Motech som är störst i världen i branschen.

Inom lysdioder byggde företaget i fjol upp ett forskningslabb med kapacitet för pilotproduktion av lysdioder för belysningsändamål. Nu tar man alltså steget till en fullskalig produktionslina även där, och kommer enligt EE Times att börja sälja LED under eget varumärke.

TSMC omsatte förra kvartalet 2,5 miljarder dollar och gjorde en vinst på nära en miljard.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)