JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Androidappar på Nokiamobiler

Myriad AlienAndroidappar på Nokiamobiler

En virtuell maskin som kör Android-appar på Meego – Nokias och Intels operativsystem för mobiltelefoner. Det har österrikiska Myriad tagit fram.
Användarprogram i Googles operativsystem Linux körs inte i Linux utan skrivs i Java och körs inuti en särskild typ av program kallad virtuell maskin.

Nu berättar österrikiska Myriad att företaget byggt en virtuell maskin för Android-användarprogram som kan köras under Nokias mobiloperativsystem Meego. Det betyder att den enorma floran av Android-appar plötsligt blir åtkomlig för den som råkat köpa en Meegomobil och insett att gräset var grönare på Androidsidan av staketet.

Det betyder också att den som utvecklar appar för Android utan portering kan sälja sina appar också till Meegoanvändare.

Utan portering är en sanning med modifikation. Viss portering kan krävas, men den ska i så fall enlgt Myriad vara ”enkel och rättfram”.

Myriads maskin heter Alien och ska vara färdig för lansering i år. Den kommer att demonstreras på mobilmässan i Barcelona nästa vecka.

Meegomobiler finns ännu inte i butikshyllorna, men väntas lanseras under Barcelonamässan.

Myriads utvecklingsverktyg är kopplade till MeeGos utvecklingsverktyg QT Creator.

Myriads nästa plan är att portera sin virtuella maskin till ännu fler mobiloperativsystem. Det ska ske redan i år. En möjlig kandidat är HP:s mobiloperativsystem WebOS som har det gemensamt med både Android och Meego att den kör Linux, vilket kanske kan underlätta porteringen.

Myriads appmaskin lanserades redan på förra Mobil Worldkonferensen som en app-accelerator för Androidmobiler. Den påstås ha fem gånger högre prestanda än Googles egen appmaskin.

Myriad skapades år 2009 som en fusion av Esmertec och Purple Labs, två rutinerade konstruktörer av Linuxmobiler och javamaskiner för mobiler.

Enligt ett rykte förra veckan planerar RIM att portera en maskin för Androids javaappar (en annan virtuell maskin) till sitt operativsystem Blackberry.


Myriadmaskinen kör Androidappar på Nokiamobilen N900
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)