JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ladda mobilen med prat

Energin från talande, plus omgivande ljud, kan räcka för att driva mobiltelefonen. Det menar koreanska forskare, som tagit fram teknik för att omvandla ljud till elektricitet.
– Många har försökt ta vara på den energi som omger oss. Men det ljud som alltid finns runtom oss har inte utnyttjats som energikälla. Det motiverade oss att försöka omvandla energin i tal, musik och brus till elektrisk kraft, berättar forskaren Sang-Woo Kim vid Sungkyunkwan University i Söul för den brittiska tidningen The Telegraph.

Han menar att energin från ljudet kan användas i en rad tillämpningar, däribland mobiltelefoner som kan laddas under samtal. En annan möjlighet är att alstra el ur de ljuddämpande väggar som omger en del motorvägar.

Tekniken som Kim och hans forskarlag utvecklat är än så länge i sin linda. Den prototyp som finns framme omvandlar 100 dB - motsvarande ljudet från en motorväg – till en spänning på 50 mV. Det är långt ifrån tillräckligt för att ladda en mobiltelefon, men skulle kunna vara tillräckligt för att driva exempelvis en sensor.

I prototypen sitter nanometertunna strängar av zinkoxid i ett sandwichmönster mellan två elektroder. En platta ovanpå den ena elektroden vibrerar när den utsätts för ljud, vilket får zinkoxidsträngarna att dras ihop och isär. Rörelsen omvandlas till el som kan användas för att ladda ett batteri.

Forskarna hoppas på att kunna förbättra zinkoxidsandwichen så att den kan generera mer ström vid lägre ljudvolym.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)