JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Neonode utmanar Apple på gester
UPPDATERAD: ”Svep med fingret för att låsa upp” är en gest som Apple anser sig ha patent på. Företaget har högljutt stämt konkurrenter som använt gesten, däribland Motorola och Samsung. Nu dyker det svenska pekskärmsföretaget Neonode upp som en joker i leken med ett patent som lämnades in tre år före Apples.
Det amerikanska patentsystemet är inte helt lätt att begripa sig på och ledtiderna är dessutom väldigt långa från det att en ansökan lämnas in tills dess att ett eventuellt patent blir beviljat. Neonodes patent som beviljades den 10 januari i år (8,095,879) lämnades in redan den 10 december 2002 av den numera nedlagda mobiltelefontillverkaren Neonodes grundare Magnus Goertz.

Pekskärmstekniken lever dock vidare i ett bolag med samma namn och används i läsplattor av bland annat av Sony och den amerikanska bokhandlarkedjan Barnes & Noble (länk).

Företaget har ytterligare två beviljade patent i USA, 7,880,732 och 8,068,101. Enligt sajten Techcrunch som varit i kontakt med Yossi Shain på Neonode överväger företaget att kontaktat Apple för att få till stånd ett licensavtal.

- Det är för tidigt att säga någonting egentligen då vi fick patentet den 10 januari. Jag hänvisar vidare till vårt pressmeddelande på Businesswire och till vår hemsida, skriver Neonodes vd Thomas Eriksson i en kommentar till Elektroniktidningen.

Elektroniktidningen intervjuade Magnus Goertz om tekniken bakom Neonodes första mobiltelefon N1 redan i november 2002. Artikeln finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)