JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lundabolaget Verifyter hittar felen automatiskt
Uppstartsföretaget Verifyter i Lund har utvecklat ett verktyg som utgående från regressionstester automatiskt pekar ut var i koden felen finns. EDA-veteranen Lars-Eric Lundgren går nu in som delägare och arbetande styrelseordförande för att bland annat hjälpa till med etableringen i USA.
I regressionstester kör man en och samma test under hela projektet. Tekniken är långt ifrån ny, den har använts i femton år eller mer och gör det möjligt att fånga fel som uppstår när utvecklarna gör förändringar i koden. Testmetoden fungerar vare sig det handlar om att konstruera en asic eller en komplex programvara för ett inbyggt system.

- Det vi tillför är att vi automatiserar diagnosen, säger Daniel Hansson som grundat Verityter.

Han har bland annat arbetat som asickonstruktör, projektledare och programchef på Ericsson, brittiska Arc och nu senast på ST-Ericsson. I januari 2010 hoppade han av för att starta Verifyter.

Idag tar man felrapporten från regressionstestet och går manuellt igenom alla underlag för att se var felet uppstod och vem som ska åtgärda det.

- Vi läser ut alla data ur revisionsdatabasen som är integrerat med testsystemet och kan sedan peka ut vem som checkat ut den del av koden som blivit fel och vilka rader i koden man ändrat på.

Körningarna görs normalt på natten och på morgonen har har alla berörda den aktuella buggrapporten och kan direkt ta itu med att åtgärda eventuella problem. Programmet som döpts till Pindown kortar därmed utvecklingstiden och spar resurser.

- Man kan integrera Pindown med ett existerande testsystem eller så kan vi tillhandahålla ett komplett system.

 Daniel Hansson och Erik Åkerfeldt. Verifyter
 Daniel Hansson och Erik Åkerfeldt.
Vid starten i januari 2010 fanns en fungerande prototyp hemma hos Daniel Hansson som han utvecklat på fritiden medan han var anställd på ST-Ericsson. Det var också där han lämnade in patentansökan år 2007 men eftersom företaget inte såg området som strategiskt viktigt fick han ta med sig patentet när han slutade.

Det var också prototypen som fick Synopsys så intresserat att de tecknade ett treårigt licensavtal i augusti 2010. Företaget använder Pindown i några interna projekt och har hjälpt till med utvecklingen. Först under 2011 hade utvecklingsarbetet kommit så långt att produkten kunde anses som färdig.

Sommaren 2011 kom Erik Åkerfeldt in som teknikchef och delägare i Verifyter. Även han har tidigare arbetat på ST-Ericsson.

Räknar man in Lars-Eric Lundgren arbetar tre och en halv person på Verfyter idag. Planen är att under våren förbättra supporten för de amerikanska kunderna genom att anställa någon i USA, ett arbete där Lars-Eric Lundgrens förflutna med det egna bolaget Hardi Electronics, som köptes av Synplicity 2007 och som i sin tur köpts av Synopsys 2008, kan komma väl till pass.

- Jag ser stora möjligheter för Pindown eftersom det inte enbart kan användas av kretskonstruktörer utan också av mjukvaruutvecklare för att snabba upp regressionstester och förbättra kvaliteten hos den utvecklade produkten, säger Lars-Eric Lundgren.

Exakt hur mycket pengar han gått in med vill parterna inte berätta men Daniel Hansson säger att det handlar om en ansenlig summa som ska vara tillräckligt stor för att ta företaget till positivt kassaflöde.

Men Synopsys och USA är inte det enda spåret för Verifyter. Verktyget utvärderas för närvarande av några andra kunder. Kanske inte helt oväntat ingår företag inom telekomområdet i den skaran.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)