JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 2 april 2020 VECKA 14
Uppsalaföretaget ÅAC Microtec ska utveckla en produkt för rymdnavigering. Utvecklingen sker inom ett konsortium lett av den tyska rymdstyrelsen. Projektet är tvåårigt och delfinansierat av EU.
–Det är glädjande att vår teknikplattform Rapid Integration ArchitectureTM (RIA) nu är mogen och att vi snabbt kan börja rulla ut nya produkter från de existerande produkterna som vi utvecklat i samarbete med Rymdstyrelsen, Försvarets materielverk, Nasa och US AFRL, säger Jan Schulte, projektledare vid ÅC Microtec, i ett pressmeddelande.

Produkten som nu ska utvecklas ska användas för att hitta till samt landa på andra himlakroppar, som Månen, Mars eller asteroider. Den ska byggas av ÅAC:s miniatyriserade elektroniksystem och kommer bland annat att innehålla företagets egenutvecklade feltoleranta 32-bitars Openriscprocessor samt en avancerad DC/DC-omvandlare som även den är egenutvecklad.

Det svenska företaget har ansvar för integrationen och kommersialiseringen av produkten liksom navigeringstekniken, som innebär att man med hjälp av kameror analyserar stjärnhimlen.  

För ÅAC Microtec del är projektet extra intressant eftersom företaget ser att tekniken även har industriella tillämpningar inom bland annat robotik. Därmed ligger utvecklingen i linje med företagets strategi att ta sin elektronik till en bredare kundkrets, utanför rymdindustrin. 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)