JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk mätteknik ska minska växthuseffekten
År 2020 ska EU-ländernas koldioxidutsläpp vara 25 procent lägre än 1990 års nivåer. En möjlig lösning är att lagra koldioxid i berggrunden. Acreo, Senseair och Fibertronix ingår i ett nytt svensk-brasilianskt konsortium som ska utveckla den mätteknik som krävs.
- Det är särskilt roligt att vi är tre hightech-företag i Hälsingland som nu utvecklar globalt angelägna miljöinnovationer, säger Acreos Åsa Claesson i ett pressmeddelande.

Forskningsinstitutet Acreo har lång erfarenhet av att utveckla avancerad och robust mätteknik, Senseair är världsledande inom koldioxidsensorer och Fibertronix utvecklar och producerar optiska fibrer för krävande sensortillämpningar, framför allt till energisektorn.

- För SenseAir innebär projektet att vi dels får möjlighet att anpassa våra produkter till ytterligare en spännande och krävande tillämpning, dels att vi får ta del av en ny marknad i Brasilien, säger Hans Martin som är bolagets forskningschef.

Själva systemutvecklingen sker vid det katolska universitetet i Rio de Janeiro samarbete med bland andra den brasilianska energijätten Petrobras.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus