JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Altera blir Intels fjärde foundrykund
Processorjätten Intel kommer att tillverka FPGA:er åt Altera i den kommande 14 nm-processen med finFET-transistorer. Inget sägs dock om när de första kretsarna ser dagens ljus.
Intel överraskade alla genom att släppa in uppstartsföretaget och FPGA-utmanaren Achronix i sin fabrik med den avancerade 22 nm-procesen hösten 2010. Strax efter stod det klart att Intel skulle tillverka även åt den andra FPGA-uppstickaren Tabula.

I dagarna har de första kretsarna som Intel tillverkat åt Achronix levererats till kunder, något som ger företaget en möjlighet att konkurrera med jättar som Xilinx och Altera. Men det övertaget ser nu ut att försvinna eftersom Intel idag avslöjade att företaget ska tillverka åt Altera i den kommande 14 nm-processen.

Om det här också innebär att Alteras 20-åriga samarbete med TSMC är slut är för tidigt att säga. Altera är precis på väg att rulla ut nästa generation FPGA:er baserade på TSMC:s 20 nm-process, i en kapplöpning med ärkerivalen Xilinx som nyttjar samma tillverkningsprocess.

I dagens pressmeddelande säger Alteras vd John Daane att Altera är det enda större FPGA-företaget som har tillgång till den kommande processen. Om det innebär att Altera lyckas få till ett försprång på processidan relativt Xilinx som nyttjar TSMC, är oklart.

Tilläggas kan att Intel redan hösten 2010 inledde ett samarbete med Altera i så måtto att Intel lanserade en krets som innehöll en FPGA från Altera kombinderat med Atomprocesorn. Det har dock varit knäpptyst kring Stellarton, som produkten kallas. Dagens pressmeddelande ger heller inga ledtrådar huruvida det kommer nya medlemmar i Stellartonfamiljen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)