JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ännu mer pengar till Scint-X
Det lilla svenska röntgenbolaget Scint-X i Kista har fått ytterligare 6,4 miljoner kronor från sina ägare för att "knyta ihop säcken runt tekniken" och förbereda en stor marknadssatsning.
Scint-X-tekniken gör att röntgenbilder får fyra gånger så hög upplösning och dubbelt så skarp kontrast som dagens teknik ger när röntgenstrålningen översätts till digitala bilder i så kallade röntgendetektorer.

Företaget Scint-X sjösattes våren 2007 för att kommersialisera en ny typ av scintillator som KTH-professorn Jan Linnros tagit patent på.

Scintillatorn är ett skikt som översätter röntgenstrålning till synligt ljus i digitala avbildande röntgendetektorer.

Scint-X baseras på mikromekanik där man utgår från en kiselskiva som är lika stor som detektorn. Sedan etsas hål rakt genom skivan framför varje pixel i detektorn.

Dessa hål, som i praktiken ser ut som kanaler, är under 20 mikrometer i diameter och runt 200 mikrometer djupa.

Kanalerna fylls med scintillatormaterialet. Resultatet blir ett tjockt scintillatorskikt som inte sprider ljuset till flera pixlar i detektorn eftersom kanalerna fungerar som vågledare för ljuset.

För två år sedan gick det finländska riskkapitalbolaget Conor Venture Partners in med 10 miljoner kronor tillsammans med Stockholm Innovation & Growth. (Länk)

Ett år senare fick Scint-X ytterligare 5 miljoner kronor i nytt riskkapital när Praktikerinvest gick in. (Länk)

Nu pumpar Conor Venture Partners, Praktikerinvest, Bohena samt två grundare in ytterligare 6,5 miljoner kronor för att "knyta ihop säcken runt tekniken", som företaget skriver i ett pressmeddelande.

När företaget grundades år 2007 var siktet inställt på tandläkarröntgen för att erbjuda väsentligt mindre och tunnare "plastbitar" som patienten stoppar i munnen när tanden ska röntgas.

Men sedan några år tillbaka vänder man sig till alla tillverkare av röntgensystem. Enligt företaget utvärderas tekniken av ett dussin internationella tillverkare av röntgendetektorer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)