JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bläddra i nya Galaxy med ögonen

Bläddra i nya Galaxy med ögonen

Intresset för Samsung nya smartphone Galaxy S-4 stiger ju närmare releasedagen den 14 mars vi kommer. Det senaste ryktet handlar om att skrolla sidorna med ögonrörelser.
Det är New York Times som publicerar uppgifter från en anonym Samsungkälla om att nya Galaxy S-4 kan följa användarens ögonrörelser för att avgöra när det är dags att bläddra fram en nya sida i texten.

New York Times rapporterar samtidigt att Samsung ansökt om varumärket "Eye Scroll" i Europa och "Samsung Eye Scroll" i USA.

I sin ansökan beskriver Samsung den nya tjänsten så här:

“Computer application software having a feature of sensing eye movements and scrolling displays of mobile devices, namely, mobile phones, smartphones and tablet computers according to eye movements; digital cameras; mobile telephones; smartphones; tablet computers.”

Samsung har också ansökt om varumärket "Eye Pause" utan att närmare förklara vad det innehåller.

Den 14 mars har Samsung utlyst en presskonferens i New York. Då förväntas Samsung visa upp nya Galaxy S-4.

Redan i nuvarande Galaxy S-3 har Samsung en funktion som har med ögonrörelse att göra. Funktionen "Smart Stay" använder en av de inbyggda kamerorna för att se om mobilanvändaren fortfarande tittar på skärmen och behöver ha den upplyst istället för att automatisk släcka ned den.

New York Times noterar att svenska Tobii, som fick 21 miljoner dollar i kapitaltillskott från Intel förra året, är specialiserat på ögonrörelseteknik. Tobii använder infraröda sensorer för att följa tittarens ögonrörelser. New York Times antyder att det kan vara Tobiis teknik i nya Galaxy S-4, men har inte fått någon bekräftelse från Tobii.

I den svenska upplagan av tidningen Metro pekar Tobiis marknadschef Sara Hyléen ut konsumentmarknaden med datorer och smarta mobiler som den stora marknaden för Tobii men kommenterar inte rykten om ett samarbete med Samsung.

- I konsumentprodukter finns den främsta nyttan med vår produkt. Det är onaturligt att använda pekskärm på en datorskärm som står framför dig, säger Sara Hyléen.

Nyheterna i Samsung Galaxy S-4

Det är fortfarande en vecka kvar innan Samsung Galaxy S-4 visas upp i sin helhet. Men förhandsuppgifter, några troligen sanktionerade andra rena rykten, ger följande bild:

1. Qualcomms chipset Snapdragon 800 med stöd för LTE/4G ersätter Samsungs eget chipset Exynos 5 Octa i mobiler för USA-marknaden. Om S4 använder åttakärniga Exynos 5 blir det med fyra Cortex A15 och fyra Cortex A7, enligt Extreme Tech.

2. Full HD 1920x1080-skärm på S-4 mot 1280x720 på S-3.  Skärmen kan också komma att växa till 5 tum jämfört med 4,8 i S-3.

3. Amoled eller Lcd? Inget givet svar. Amoled anser inte klar för full HD-skärm.

4. 13 mpx kamera.

5. Tre varianter med 16, 32 och 64 GB flashminne och 2 GB arbetsminne.

6. Ögonstyrning av skärmen.

6. Operativsystemet väntas bli en uppgraderad version av Android 4.2 (Jelly Bean) och inte Tizen, som Samsung utvecklar tillsammans med Intel.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)