JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Styr stugvärmen över nätet
Uppsalaföretaget Ngenic har utvecklat ett internetbaserat värmestyrningssystem för —villor och flerbostadshus. Utifrån sensordata, väderprognoser och annan information om husets karakteristik styr företaget inomhustemperaturen för allas trevnad.
För ett år sedan blev det klart att elbolaget Elverket, med huvudkontor i Vallentuna utanför Stockholm, ska testa Ngenics värmestyrningssystem hos 30 av sina villakunder.

– Efter att nu ha kört pilotprojekt tillsammans med några marknadsaktörer rullar vi i dagarna ut de första kommersiella systemen, säger Olle Lindbom, teknikchef på och medgrundare av Ngenic.

Ngenic ser sig som ett rent tjänsteföretag, vars uppgift är att leverera ett jämnare inomhusklimat till fastigheter.

– I framtiden tänker jag mig att vår tjänst är helt friställd från hårdvaran. Vi ska då kunna utnyttja den befintliga infrastrukturen i folks hem. Det kan vara via tv:n eller nått annat system. Därför är det viktigt med inter­operabilitet och öppna standarder. Där är vi inte idag.

NgenicFör att förverkliga sin idé har företaget valt att initialt även servera en hårdvaruinfrastruktur, förutom själva tjänsten.

Systemet består av en eller flera batteridrivna sensornoder utplacerade i huset som exempelvis läser av temperatur och ljus. Insamlat data skickas sedan trådlöst via en gateway till en server där all data och annan inhämtad information, såsom termodynamiska modeller av huset, väderprognoser och elpris, analyseras med Ngenics optimeringsalgoritmer. Från servern skickas sedan en körorder tillbaka till fastigheten som styr uppvärmningen via en skräddarsydd styrnod som kopplats in i värmesystemet, liksom ett antal trådlösa motordrivna radiatorventiler.

I noderna sitter en Cortex M3 från ST Microelecctronics och Atmels radiokrets AT86RF231. Mjukvaran är i grunden en version av Adam Dunkels Contiki.

Alla sensornoder kommunicerar med ip. Hittills har Ngenic valt 6lowpan – ett energisnålt, öppet standardalternativ som det snackas mycket om just nu (se sid 18).

– Men vi tittar på att bredda oss. Vi måste inte bara ha lågeffektnoderna utan vi skulle kunna tänka oss att ha någon wifi-anslutning. Fast än så länge har vi enbart 6lowpan-noder, eftersom det blir mycket strömsnålare.

Några större krav på elektroniken finns inte, förutom att den ska vara så billig som möjligt och öppen.

– Vi vidareutvecklar plattformen för att kunna integrera mot fler system och även överliggande systemprocesser, såsom energiöverföring och energilagring, så vi vill få in alla typer av ip-baserade noder i systemet.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus