JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU klubbar standard för uppkopplade fordon

I förra veckan antog standardiseringsorganen ETSI och CEN en europeisk standard för uppkopplade fordon. Redan nästa år kan de första fordonen som kommunicerar med andra fordon och med väginfrastrukturen rulla runt på vägarna.
EU har investerat mer än 180 miljoner euro i 40 olika forskningsprojekt sedan 2002 för att få fram de nya standarderna. En investering som förhoppningsvis ska säkra de 13 miljoner arbeten som finns i den europeiska fordonsindustrin.

Men intelligentare fordon ska också ge färre olyckor och minska miljöbelastningen samtidigt som vägarna kan utnyttjas effektivare.

Arbetet med version två har redan startat, bland annat ska man titta på mer komplexa användarfall. Vidare vill EU samarbeta med USA och Japan för att få till en global standard.

Enbart i Europa finns det runt 200 miljoner fordon och redan 2008 publicerade EU plan för hur informationsteknik skulle göra trafiken säkrare och miljövänligare.

CEN och ETSI tog på sig uppgiften att standardisera och i juli 2010 antog EU ett direktiv för intelligenta transportsystem (Direktiv 2010/40/EU).

Nu meddelar alltså EU att CEE och ETSI är klara med den första versionen av standarden (länk).

Informationsteknik för fordon kan delas upp i 16 olika delområden för allt från vägtullar till automatiska nödsändare.

En av byggstenarna är wlan-standarden 802.11p som ger snabb anslutning av en ny enhet och garanterar integriteten plus att cellerna inte byggs upp hierarkiskt som i hemmen, utan som ad-hoc-nät där deltagarna hela tiden kommer och går.

Läs en längre artikel om 802.11p här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)