JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rena foundryn vinner mark
I år beräknas världens foundryverksamhet nå en omsättning på 47,9 miljarder dollar. Det motsvarande 37 procent av den globala halvledartillverkningen. Till år 2018 väntas den andelen ha ökat till 46 procent, enligt den färska analysen 2015 Foundry Almanac, som även konstaterar att det är rena foundryn som tar över allt mer. 
Foundry Almanac är Global Semiconductor Alliance (GSA) och IC Insights gemensamma baby. Nu har de tagit fram en ny utgåva The 2015 Foundry Almanac, den sjunde i raden. Det är en årlig rapport om världens halvledartillverkning, med fokus på den växande foudryverksamheten.
Här kan du se vad den senaste rapporten innehåller (länk). Den kan köpas här (länk).

Företag som uteslutande tillverkar kretsar åt andra, så kallade pure-play eller rena foundryn, växer så det knakar. I fjol ökade deras försäljning med 15 procent, i år beräknas den öka med 17 procent för att nästa år nå en tillväxt på 13 procent. Det motsvarar en försäljning på 47,8 miljarder dollar under nästa år, enligt 2015 Foundry Almanac.

Tar man även med de halvledartillverkare som både gör kretsar för eget bruk och säljer foundryservice beräknas världens foundryverksamhet nå 53,7 miljarder dollar under 2015.

De företag som bara delvis säljer foundryservice har dock inte alla samma flyt som de som enbart koncentrera sig på att tillverka åt andra. Tvärtom spås deras försäljning att minska med 12 procent i år för att stabiliseras på plus 2 procent nästa år, vilket betyder att dessa företags founderyverksamhet värderas till 5,9 miljarder dollar år 2015.

Sammantaget gör detta att 37 procent av världens halvledartillverkning numera härrör från foundryn. För tillfället står de rena foundryna för 88 procent av denna omsättning, en siffra som emellertid ökar och väntas nå över 90 procent inom de närmaste två åren.

För att klara denna ökning måste foundyn utnyttja sina fabbar ännu effektivare, menar 2015 Foundry Almanac. Enligt analysen kommer världens fyra största rena foundryn – TSMC, Globalfoundries, UMC och SMIC – att nå en utnyttjandegrad på 92 procent i år, att jämföra med 89 procent i fjol.

Tittar man på vad rena foundryn tillverkar så beräknas 53 procent av omsättningen komma från kommunikationskretsar, 18 procent är kretsar till konsumentprodukter, 14 procent kretsar till datorer samt 15 procent annat, exempelvis halvledare till fordon, industri eller medtek.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)