JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljus framtid för kraftelektronik

Ljus framtid för kraftelektronik

Efter två tuffa år utan tillväxt blev 2014 ett år av återhämtning. Nu går kraftelektroniktillverkarna mot en ljusare framtid. IGBT:er leder tillväxten, men nya typer av halvledare med brett bandgap är på väg att få acceptens. Det skriver analysfirman Yole Développement i rapporten Status of Power Electronics Industry 2015, som släpps på fredag.
Förra året växte marknaden för kraftelektronik med 8,4 procent, för att nå 11,5 miljarder dollar. Och får man tro Yole så ser framtiden bra ut. År 2020 kommer marknaden vara värd över 17 miljarder dollar, vilket motsvarar en årlig tillväxt på knappa 7 procent.

Enligt analysfirman drivs tillväxten främst av alla nya el- och hybridfordon som förväntas ta plats på våra vägar samt utbyggnaden av smarta elnät, som ju är ett krav för att få in mer förnybar energi i elnätet.
 
Samtidigt spås inte all kraftelektronik nås av samma framgång. Kraftmoduler, då främst IGBT:er, kommer att leda tillväxten. Deras höga verkningsgrad och förmåga att effektivt hantera värmeavledning gör dem mycket attraktiva, menar Yole, som menar att IGBT-moduler går mot en tillväxt på drygt 10 procent under perioden 2014 till 2020. Den förväntade tillväxten för diskreta krafthalvledare är 5,1 procent under samma period.

Samtidigt är nya typer av halvledare med brett bandgap (WBG, wide bandgap), som galliumnitrid och kiselkarbid, på väg att accepteras efter många år i halvledartillverkarnas forsknings- och utvecklingslabb.

Yole konstaterar att SiC börjat sprida sig inom alla industrisegment och att de flesta företag idag väljer SiC-teknik i tillämpningar där temperatur och spänning är hög. Samtidigt ses GaN, speciellt HEMT:ar, som ett intressant alternativ i vad man kallar mellanspänningstillämpningar.  

Samtidig har Yoles analytiker identifierat en potentiell flaskhals för WBG-teknikens framfart:

– WBG-marknadens tillväxt är inte direkt kopplad till komponenternas tillgänglighet. Nya WBG-lösningar är dyra, speciellt kapslingen som orsakat stora forskningsutgifter. Den högre kostnaden måste kompenseras genom ett mervärde på systemnivå, jämfört med befintliga kisellösningar.

Trots denna farhåga spås WBG-halvledare en bra årlig tillväxt, för att år 2020 representera cirka 5 procent av marknaden. Det betyder dock inte att antalet sålda enheter är speciellt stort, påpekar Yole.


Blått är krafthalvledare, orange motsvarar kraftmoduler, medan grönt är diskreta kraftkomponenter.
Källa: Yole Développement

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)