JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kräver krafttag mot gifter i produktionen

Kräver krafttag mot gifter i produktionen

”Ni måste arbeta proaktivt för att reducera och eliminera kemiska och fysiska risker”. Det var budskapet från organisationen Good Electronics när dess ordförande  Pauline Overeem  framträdde inför Apple, Intel, Samsung och 100 andra elektronikföretag i Bryssel i måndags. Dagens revisioner fungerar inte, menar hon.
Hon höll sin föredragning under ett möte med branschorganisationen Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC) som träffats för att diskutera strategier kring sin hantering av kemiska ämnen.

Utöver sina egna cirka 80 medlemmar hade hon sammanlagt 200 organisationer i ryggen inför föredragningen, bland annat ICRT (International Campaign for Responsible Technology).

– Det är häpnadsväckande att världens mest tekniskt avancerade företag, de som har sina namn på våra elektronikprylar, fortfarande hävdar att de inte vet vilka material som används i deras egna produkter, eller i deras underleverantörers fabriker, säger Ted Smith på ICRT.

Han tycker inte att Apple och Samsung ska kunna skylla sin okunskap på att deras underleverantörskedjor är komplexa.

EICC har en avdelning som söker efter problem med gifter. Men enligt Good Electronics missar den att följa upp leverantörskedjan.

– Det är en avgrund mellan vad revisionerna hittar och den bistra verkligheten i många fabriker. Det är därför vi nu ber branschen att städa upp i sitt eget hus, säger Pauline Overeem.

En aktuell fråga  är cancerfall på elektronikfabriker i Sydkorea och i Taiwan.

I april faller en dom i Taiwan gällande nära 1000 cancerfall, varav 157 dödsfall, som misstänks ha orsakats av giftiga kemikalier i en numera stängd anläggning tillhörande RCA.

I juni släpper Somo (Dutch Centre for Research on Multinational Corporation) och LAC (Labour Action China) en rapport om bensenförgiftning i den kinesiska elektronikindustrin.

En arbetare vid namn Yumi Hwang ger gifthotet ett ansikte. År 2007 dog hon i akut leukemi 23 år gammal efter att ha arbetat på en av Samsungs waferfabriker i Sydkorea. I höstas fastslog Högsta domstolen i Sydkorea att det var en arbetsskada vilket ses som ett genombrott för ytterligare mål mot Samsung gällande andra cancerfall.

Elektronikindustrin och deras länders regeringar fick en utmaning av Pauline Overeem: ”att proaktivt reducera och eliminera kemiska och fysiska risker genom att utveckla och börja använda säkrare alternativ”.

Good Electronics och ICRT inbjuder branschen till att ge återkoppling på utmaningen, som tar upp följande punkter:
• använd säkrare kemikalier
• ge arbetare effektiva arbetsmiljöskydd
• låt arbetarna delta i beslut kring arbetsplatsen
• skydda samhälle och miljö
• kompensera och återställ när människa eller miljö drabbas
• var transparent
Good Electronics är ett EU-sponsrat nätverk som arbetar för mänskliga rättigheter och hållbarhet. Medlemmar är andra organisationer som fackföreningar, människorättsorganisationer, miljöorganisationer och universitet, plus enskilda individer.

LÄNK: Utmaningen och dess avsändare
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)