JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Han har recept på mer solenergi i svenska hem

Han har recept på mer solenergi i svenska hem  

Kunskapsbristen är en viktig förklaring till varför Sverige utnyttjar solenergi i mindre grad än många andra europeiska länder. Det menar Jouri Kanters, doktorand i energi- och byggnadsdesign vid Lunds Tekniska Högskola, som i sin avhandling pekar ut några tydliga flaskhalsar.
– För att klara det ambitiösa målet med att vi ska börja tillverka näranollenergihus år 2020 är det viktigt att ta bort flaskhalsarna. Solenergi har stor potential även i vårt land, säger Jouri Kanters.

I sin doktorsavhandling har han kartlagt vad politiker, stadsplanerare, byggherrar och arkitekter bör bli bättre på för att Sverige ska nyttja solceller och solfångare i större utsträckning.

Enligt Jouri Kanters har byggherrarna en nyckelroll i detta. Det är oftast de som avgör om solceller och solfångare sätts upp på nya byggnader eller ej, inte stadsplanerna eller arkitekterna. Byggherrar väljer dock oftast bort solenergi för att de räknar på föråldrade, höga priser. Dessutom tänker de kortsiktigt och räknar inte hem vinsten på solenergi på några år, menar Jouri Kanters.

Detta i kombination med att arkitekter saknar kompetens och information för att ta rätt beslut gör att  arkitekten inte kan argumentera inför exempelvis byggherren. Arkitekter bör jobba närmare ingenjörerna för att göra simuleringsstudier som bland annat kan peka ut de bästa ytorna för att installera solenergi. Arkitekter måste också tänka på den estetiska gestaltningen av solceller och solfångare. Likaså måste snyggare produkter fram.

Slutligen har politiker och stadsplanerare en viktig roll i förändringsarbetet, menar  Jouri Kanters. Politiker måste ge tydligare signaler till bostadsrättsföreningar när det gäller att sälja överskottsel till nätet. Stadsplanerare måste börja optimera sina detaljplaner så att alla byggnader får lika mycket tillgång till solinstrålningen, vilket inte görs idag.

Allt detta går att läsa om i  Jouri Kanters nya avhandling som kartlagt vad politiker, stadsplanerare, byggherrar och arkitekter bör bli bättre på för att Sverige ska dra nytta av solenergi i större utsträckning i framtiden. Här finns avhandlingen som pdf (länk).


I sin forskning har Jouri Kanters även utvecklat flera verktyg som kommuner kan använda för att granska detaljplaner ur ett solenergiperspektiv. Här är ett exempel (länk).
 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)