JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Väderkameran som räddar liv

Väderkameran som räddar liv

Är vägen torr, våt, isig eller snötäckt? Det är avgörande för vilken halkbekämpning som ska sättas in. En kamera ger bättre beslutsunderlag än de enstaka mätpunkter som används idag, visar en avhandling från Mittuniversitetet.
Systemet består av kamera som gör en spektral analys av bilder tagna inom det infraröda området. Tillsammans med modeller och mätdata från Trafikverkets väderstationer ger systemet en bild av vägbanan där olika delar av vägen kan klassificeras som isig, våt, torr eller snöig.

Systemet har bland annat testats längs E14 i Norge och Sverige. Resultaten visar att systemet ger helt ny information om vägbanans status jämfört med tidigare lösningar. Tack vare användningen av sensorer inom det infraröda området kan till och med klar is upptäckas vilket tidigare inte varit möjligt. Tekniken passar också för flygplatser och inom vindkraftsindustrin för att upptäcka isbildning på vindkraftverkens rotorblad eller på flygplanens vingar.

Industridoktoranden Patrik Jonsson kommer nu att gå tillbaka till sin tjänst på konsultbolaget Combitech där företaget funderar på  hur man bäst kan dra nytta av resultaten.

– Även om forskningsarbetet har visat på lyckade resultat finns det möjligheter till förbättringar av systemet. Planen är att jag även i framtiden ska ingå i forskningsgrupper mellan Sverige och Norge eftersom Combitech och Mittuniversitetet samarbetar i fler projekt, säger Patrik Jonsson.

Avhandlingen ”Surface status classification, utilizing image sensor technology and computer models” och finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)