JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt tyskt minnesföretag på G

The Ferroelectric Memory Company (FMC) är arbetsnamnet på ett nytt minnesföretag som väntas visa upp sig för första gången på Semicon Europe i Dresden i början på oktober. Företaget, en avknoppning från universitetet i Dresden, arbetar med ferroelektrisk minnesteknik.
Nykomlingen FMC tar sin icke-flyktiga minnesteknik ur forskningen på nano- och mikrolabbet NaMLab på Technical University of Dresden, där man studerar ferroelektrisk minnesteknik baserad på hafniumoxid.
 
Fast från allra första början har tekniken sina rötter i minnestillverkaren Qimondas forskningslabb. Redan i början av 2000-talet ledde forskningen här till flera grundläggande patent kring ferroelektricitet i dopad hafnium; patent som sedan gick till NaMLab efter det att Qimonda försatts i konkurs.

För två år sedan kunde principen visas genom en hafniumbaserad ferroelektrisk FET, FeFET, tillverkad i 28 nm av Globalfoundries, som har en fabb i Dresden, och Fraunhofer CNT. Sedan dess har de två parterna fortsatt att studera och utveckla minnestekniken i ett gemensamt projekt.

Vid en jämförelse med flashteknik så har FeFET:ar snabbare åtkomsttid och mycket lägre energiförbrukning vid höga datahastigheter, enligt forskarna. Till detta hör att minnescellerna ska vara lätta att integrera i CMOS, vilket är en stor fördel.

– Hittills har vi visat 100 bit som fungerar, nu vill vi göra arrayer med 1 kbyte till 1 Mbyte tillsammans med periferienheter. Detta kommer att ske på multiprojektwafer i 28 nm CMOS under 2016, säger Stefan Müller, vd på FMC i en intervju med EETimes.

Stefan Müller, Marko Noack och Jörg Andreas är trion från NaMLab som nu ska dirigera FMC mot kommersialisering av den nya minnestekniken.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)