JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt tyskt minnesföretag på G
The Ferroelectric Memory Company (FMC) är arbetsnamnet på ett nytt minnesföretag som väntas visa upp sig för första gången på Semicon Europe i Dresden i början på oktober. Företaget, en avknoppning från universitetet i Dresden, arbetar med ferroelektrisk minnesteknik.
Nykomlingen FMC tar sin icke-flyktiga minnesteknik ur forskningen på nano- och mikrolabbet NaMLab på Technical University of Dresden, där man studerar ferroelektrisk minnesteknik baserad på hafniumoxid.
 
Fast från allra första början har tekniken sina rötter i minnestillverkaren Qimondas forskningslabb. Redan i början av 2000-talet ledde forskningen här till flera grundläggande patent kring ferroelektricitet i dopad hafnium; patent som sedan gick till NaMLab efter det att Qimonda försatts i konkurs.

För två år sedan kunde principen visas genom en hafniumbaserad ferroelektrisk FET, FeFET, tillverkad i 28 nm av Globalfoundries, som har en fabb i Dresden, och Fraunhofer CNT. Sedan dess har de två parterna fortsatt att studera och utveckla minnestekniken i ett gemensamt projekt.

Vid en jämförelse med flashteknik så har FeFET:ar snabbare åtkomsttid och mycket lägre energiförbrukning vid höga datahastigheter, enligt forskarna. Till detta hör att minnescellerna ska vara lätta att integrera i CMOS, vilket är en stor fördel.

– Hittills har vi visat 100 bit som fungerar, nu vill vi göra arrayer med 1 kbyte till 1 Mbyte tillsammans med periferienheter. Detta kommer att ske på multiprojektwafer i 28 nm CMOS under 2016, säger Stefan Müller, vd på FMC i en intervju med EETimes.

Stefan Müller, Marko Noack och Jörg Andreas är trion från NaMLab som nu ska dirigera FMC mot kommersialisering av den nya minnestekniken.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)