JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det blev en andra Fairphone

Det blev en andra Fairphone

Telefontillverkaren Fairphone, som sätter etiken högt, har nått sitt mål om 15000 förbokningar på en ny smarttelefon. I den nya telefonen ingår verktyg för att skapa din egen version av operativsystemet.
Specifikationerna för mobilen presenterades i början av sommaren, men för att den överhuvudtaget skulle tillverkas ville holländska Fairphone ha in 15 000 förhandsbeställningar. Detta har nu lyckats på målsnöret med bara två dagar kvar av september månad. I skrivande stund står räkneverket på 15025 telefoner.

Fairphone 2 är en LTE-mobil och ska börja levereras i november. Prislappen ligger på cirka 5 000 kronor. Processorn är en Qualcomm Snapdragon 801 med en fyrkärnig 2,26 GHz Krait 400 och en 578 MHz Adreno 330. Skärmen är på fem tum och 1080 x 1920 bildpunkter. Mobilen kör Android 5.1 och stöder Bluetooth Smart

Holländska Fairphone vill sätta exempel för övriga mobilbranschen genom att bedriva en affärsverksamhet som kan bocka för så många etiska riktlinjer som möjligt. Bland annat innehåller den inga konflikmineraler, och så går en del av priset du betalar till en fond för arbetarna vid fabriken som tillverkar telefonen.

Man arbetar även med etik mot konsumenten, bland annat genom att så noggrant man kan och får redovisa vart pengarna tar vägen. I dokumentationen av Faiphone 2 kan man bland annat se att licenskostnader är en dryg tiondel.

Fairphone bygger sina telefoner så att de är reparerbara, möjligen även uppgraderbara. Företaget har utverkat tillstånd att kunna ge fortsatt mjukvarusupport på den första telefonen, inklusive för Mentor Graphics realtidsoperativsystem.

Man umgås också med möjligheten att växla över Fairphone 1 till någon plattform som är ännu lättare att ge långtidssupport på, som Ubuntu eller Sailfish.

I Fairphone-2 har man lyckats ta ytterligare ett steg i schyssthet mot användaren och erbjuder denna att själv bidra med komponenter till operativsystemet och kanske till och med utveckla en helt egen distribution. Fairphone släpper sig egen mjukvara som öppen källkod tillsammans med utvecklingsverktyg. Igår hade företaget en kickoff för detta projekt i London för intresserade öppenkodare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)