JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Obducat köper kompetens för ytbeläggning

Obducat köper ytbeläggnings­-kompetens

Nanoimprint­företaget Obducat i Lund har avtalat om att köpa tyska Solar-semi, som utvecklar maskiner för till­verkning och utveckling av halvledare men också exempelvis LCD, OLED och MEMS. Det svenska företaget betalar 7,6 miljoner kronor.
Köpet följer den strategi som Obducats styrelse beslutade om för exakt två år sedan.

– Den innebär att vi ska komplettera vår nuvarande kärn­­kompetens med närliggande spets­­kompetens och produkter till nano­imprint­litografi, säger Henri Bergstrand, arbetande ordförande för Obducat i ett pressmeddelande.

Främst är det Solar-semis ytbeläggningsteknik som attraherar det svenska företaget. Den i kombination med Obducats ytstrukturering (NIL, nanoimprintlitografi) är två nyckelkomponenter för att kunna bygga in önskade funktioner i olika materials ytskikt.

Framsteg inom detta område gör, menar Obducat, det möjligt att ta fram nya material med skräddarsydda funktioner inom tillämpningsområden såsom:

• Medicinska/biologiska (antibakteriella ytor, drug delivery, smarta sensorer för övervakning av hälsotillstånd)

• Optiska funktioner (antifuktfunktion på glasögon, antireflex för kameralinser osv)

• Displayer/solceller (minska ljusförlusten i LCD- och Oled-skärmar, förbättra effektiviteten i solceller)

Förutom sin starka ytbeläggningsteknik har Solar-semi en stark position inom Oled- och LCD-displayer. Företaget levererar exempelvis idag till Nasa, Infineon, Sumitomo, Omnisun och ST Microelectronics.

Solar-semi ligger i Radolfzell i Tyskland, har 30 anställda och omsätter cirka 55 miljoner kronor. När köpet är klart kommer Obducat att omsätta cirka 80 miljoner kronor och ha 53 medarbetare.

Köpeskillingen är 811 000 euro, vilket motsvarar cirka 7,6 miljoner kronor. Den erläggs dels genom kontant betalning, dels genom utgivande av konvertibler.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)