JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IR-syn med grafen
En infraröd sensor baserad på grafen är vad en amerikansk forskargrupp utvecklat. Den nya sensorn tros kunna utgöra grunden i framtida lätta och billiga värmekameror.
Teamet – med forskare från MIT, Harvard, University of California Riverside samt US Army Research Laboratory – har integrerat en grafenbaserad termoelektrisk detektor med ett mikromekaniskt membran i kiselnitrid. Sensorn påstås kunna detektera värmen från en person vid rumstemperatur, utan behov av kryogen kylning.

I experimenten som forskarna utfört uppnåddes respons från 7 till 9V/W vid våglängden 10,6 µm och en tidskonstant på cirka 23 ms. Det är kombinationen av termisk isolering och kiselnitridmembranets förmåga att absorbera infrarött ljus som gör det möjligt att upptäcka och avbilda en svartkropp vid temperaturen 300 till 500 K.

Resultatet är enligt forskarna en flexibel, billig, transparent värmesensor som kan användas för termisk avbildning. Forskarna menar dessutom att en värmesensor baseras på ett enda lager av grafen mycket väl kan bli verklighet en dag. Det skulle bana väg för en ännu mer flexibel och än billigare värmesensor.

Forskningsresultatet har publicerats i Nano Letters, under titeln ”Graphene-Based Thermopile for Thermal Imaging Applications” (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)