JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Duken som fått spel

En bordsduk med fibrer som omvandlar beröring till elektriska signaler. Det är vad Mats Johansson och Li Guo, forskare inom innovationssatsningen Smart Textiles i Borås utvecklat. Här skapas musik i form av trummor och piano, men tekniken med sensorer i textilier kan likaväl bli ett hjälpmedel inom exempelvis undervisning eller äldreomsorg.

Att spela musik vid matbordet kan tyckas underligt, men forskarna Mats Johansson och Li Guo har utvecklat världens första spelande bordsduk för att demonstrera sin teknik på ett kul sätt.

I duken har de broderat in ledande garn av så kallade konduktiva fibrer. När man tar på duken omvandlas beröringen till signaler som skickas till ett programmerat chip, som aktiverar det ljud som du valt att skapat. I detta fall kan det vara ljudet från ett piano eller en trumma.

Idén är Mats Johanssons. Han ville egentligen skapa en fåtölj som man kunde spela på och redan på 1980-talet experimenterade han med piezoelektriska sumrar insydda i jeans som gjorde så att bäraren kunde spela trummor på låren. Tillsammans med kollegan Li Guo, som disputerat inom textila sensorer, har han nu tagit fram den spelbara duken.

– Att applicera konduktiva sensorer i kläder är framtiden för bärbar teknologi. En klocka är något som alla har, men kanske inte använder varje dag. Kläder däremot är något man alltid använder, säger Li Guo.

Hon menar att framtiden inom västvärldens textilutveckling är just att addera nya funktioner – alltså sensorer som exempelvis känner av värme, kyla eller beröring.

Tekniken som här demonstreras i form av textila sensorer i en bordsduken kan i framtiden likaväl användas i ett klädesplagg. Då kan man tänka sig att sensorerna används som ett hjälpmedel inom äldreomsorg och hemtjänst, men också som en del av pedagogiken i undervisning.

Inom äldreomsorgen och hemtjänsten kan man exempelvis tänka sig en matta med sensorer som larmar och ringa upp ett förprogrammerat nummer när någon ramlar på den. Sensorer kan även reagerar på exempelvis väta och larma om någon trillar i vattnet.

Den blommiga bordsduken med inbyggda sensorer, som syns på bilden ovan, har designats av Beyond Communication på uppdrag av Smart Textiles.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)