JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 5 juni 2020 VECKA 23

Att kunna erbjuda drickbart vatten är en av de viktigaste målen för mänskligheten. Så resonerar grundarna av Lundaföretaget Watersprint, som tagit fram en vattenreningsanläggning baserad på uv-ljus, mjukvara och wifi. Systemet drivs med solceller och sedan oktober har tio enheter levererats till ett pilotprojekt i Bangladesh.

Watersprint grundades år 2013 av Kenneth M Persson och Lars Montelius, båda professorer vid Lunds universitet, samt Ola Hansson och Tord Wingren, som är en välkänd telekomveteran.

Sedan starten har företaget utvecklat en enhet som med hjälp av uv-lysdioder renar vatten från bakterier, virus och protozorer. Den inbyggda flödessensorn ser till att ljuset enbart är tänt när vatten flödar genom enheten, vilket gör det hela extremt energisnålt. Systemet drivs med 12V, men det påstås vara så effektivt att det endast krävs en solpanel för att det ska fungera.

FAKTA: Enligt FN-rapporten The rising pressure of global water shortages saknar 750 miljoner människor tillgång till rent dricksvatten och nära 2 miljoner barn under 5 år dör varje år på grund av brist på rent vatten.
Professor Muhammad Yunus fick Nobels fredspris 2006 för grundandet av Grameen Bank och för arbetet med mikrokrediter. Han har också myntat begreppet social business, som ger tillgång till tekniker och tjänster för att lösa sociala eller samhälleliga problem.

Systemet kopplas upp med hjälp av wifi och har mjukvara som övervakar. Genom att ansluta enheterna via en mobiltelefon kan det sedan skicka ett larm via SMS. Enhetens lysdioder indikerar också om allt fungerar eller inte.
 
Nyligen tecknade Watersprint ett kontrakt med FN om att placera ut 500 bärbara enheter i Bangladesh. I oktober installerades den första och nu har ytterligare nio precis levererats.

Tillsammans med fredspristagaren Muhammad Yunus och hans organisation Yunus Centre ska de små bärbara enheterna placerats ut på landsbygden i Bangladesh. Där sköter lokalbefolkningen de små så kallade Micro Production Centers, MPC, varifrån de säljer rent vatten mot en liten avgift.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)