JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elfaägaren köper Farnell

Distributören Premier Farnell – tillverkaren av Raspberry Pi – har sålts till schweiziska Dätwyler för 9,3 miljarder kronor. Dätwyler, som köpte svenska Elfa för åtta år sedan, är en koncern med verksamhet inom industriella komponenter och distribution av elektronikprodukter.

Under det senaste året har Premier Farnell, listat på London-börsen, skakats av två vinstvarningar. Händelserna har strypt utdelningen och dragit igång spekulationer kring en försäljning.

Nu tycks en sådan lösning vara på gång. Enligt Dätwyler har de två mycket liknande strategier och affärsmodeller. Samtidigt kompletterar de varandra när det gäller sortiment, distributionskanaler och geografiska närvaro. Men medan Premier har en stark sits inom elektronikkonstruktion, så har Dätwyler tidigare varit mer fokuserat på underhåll och reparation.

Den nya företagskoncernen får en sammanlagd omsättning på motsvarande 15,5 miljarder kronor om man enbart tittar på distributionsverksamheten. Det är i samma storleksordning som Digi-Keys globala omsättning under förra året. Samtidigt spås den nya koncernen nå en total intäkt på motsvarande 21,5 miljarder kronor.

– Förvärvet är i linje med Dätwylesr strategi och stärker avsevärt företagets position inom distribution av elektronikkomponenter med hög service, säger Fabian Haecki, analytiker på Vontobel, som täcker Dätwyler, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Men även om  Fabian Haecki påpekar att han gillar Dätwylers strategi, så understryker han att priset är högt. Enligt Ulrich Graf, Dätwyler styrelseordförande, kommer dock samgåendet att innebära en besparing motsvarande cirka en halv miljard kronor i synergier fram till slutet av 2019.

Inom ramen för köpet planerar Dätwyler att slå samman Farnell med sin brittiska verksamhet.

År 2008 köpte Dätwyler den svenska katalogdistributören Elfa för 2,1 miljarder kronor. För fem år sedan bytte Elfa namn till Elfa Distrelec, allt för att stärka banden till systerföretaget Distrelec som också ingår i Dätwylerkoncernen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)