JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 8 december 2021 VECKA 49

Google beställer grafikrack från AMD för användning i Googles tjänster Compute Engine och Machine Learning. Det här är den första kända framgången för AMD inom området deep learning, som idag helt domineras av konkurrenten Nvidia.

– Det är ett viktigt första stort steg vi tar nu. Ingen känner till vad AMD gör inom deep learning, säger AMD:s chefsarkitekt Raja Koduri till tidningen Forbes.

Via Googles tjänst Machine Learning kan du skriva numeriska algoritmer för så kallade dataflödesgrafer och köra dem distribuerat i Googles serverrhallar.

Den hetaste användningen av dataflödesgrafer är för så kallad deep learning, som är grunden för de senaste årens genombrott inom bland annat automatisk översättning, bildtolkning och röststyrning.

De tunga beräkningar som krävs för deep learning körs idag huvudsakligen i Nvidia-grafikkort. Tillämpningen deep learning utövar ett så starkt selektionstryck att Nvidias grafikkort numera optimeras för den, liksom de för några år sedan optimerades för GPGPU-beräkningar.

De tunga satsningar som görs just nu inom deep learning är en förklaring till att Nvidias molninkomster ökade med 193 procent mellan tredje kvartalet 2015 och tredje kvartalet 2016, till 240 miljoner dollar.

Det som lockat Google att plocka fram plånboken är servergrafikkortet FirePro S9300 x2. Enligt AMD har detta kort grafikkortsmarknadens bästa prestanda på flyttalsberäkningar i enkelprecision, 13,9 teraflop/s jämfört med 8,73 för Tesla K80.

Kanske ännu viktigare är att det har en minnesbandbredd på en terabyte/s vilket är 2,1 gånger mer än Nvidia Tesla K80. Deep learning skyfflar mycket data.

– Vi kan köra algoritmer för djupa neurala nät mycket snabbare, säger Raja Koduri.

Tidningen Forbes påpekar att investeringen i AMD-racken dessutom ger Google en bättre förhandlingsposition mot Nvidia.

Utöver maskininlärning tänker sig AMD att Googles kunder ska använda kortet för simuleringar inom medicin och finans, för seismiska beräkningar, för videokodning och för andra massivt parallella beräkningar.

Enligt Raja Koduri har AMD just nu en bra skjuts på utvecklingen inom området GPU-beräkningar.

– Vi tänker öka takten ännu mer i kommande hårdvara och mjukvara.

Det kommer många nyheter kring beräkningshårdvara just nu eftersom mässan Super computing pågår under hela veckan i Salt Lake City. AMD är där och demonstrerar bland annat maskininlärning på AMD-servrar från Supermicro.

Intel kommer under mässan att släppa en nyhet om en bred satsning inom deep learning. Det återstår att se om den satsningen innehåller något nytt eller bara ritar en ring kring redan kända produkter.

Elektroniktidningen publicerade i september en översikt av hårdvaruutvecklingen kring deep learning (länk).

MER LÄSNING: