JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 6 juni 2020 VECKA 23

För att det obehindrat ska gå att surfa och prata i mobilen även inomhus kompletterar den japanska operatören Softbank sitt nät med Ericssons radiopuck. Det finns inget ordervärde men utbyggnaden beskriv som storskalig.

Idag genereras runt 70 procent av mobiltrafiken inomhus samtidigt som väggar och tak liksom moderna fönster skärma radiostrålningen. Det här leder till lägre surfhastigheter och tappade samtal.

Ericsson lanserade år 2013 en lösning på problemet kallad Radio Dot. Det är en antennenhet stor som en handflata på cirka 300 gram. Den har begränsad intelligens och ansluts till basstationen via en vanlig Ethernetkabel som också står för strömförsörjningen. Lösningen blir därmed en integrerad del av mobilnätet och drar nytta av regelbundna uppdateringar som görs i mjukvaran.

Radiopuckarna levereras i en papplåda med åtta stycken i varje, vilket räcker till ungefär 5000 kvadratmeter. Installationen av en puck ska gå på fyra minuter, hävdar Ericsson.

Ericsson rapporterade redan i fjol att över hundra kunder använder tekniken men Softabank ligger i fronten vad gäller större installationer.

Företaget ska under två år skruva upp ett stort antal radiopuckar i de tättbefolkade städerna Tokyo, Osaka och Nagoya. De hamnar i kontor, shoppingcenter och tågstationer. Inget orderväder uppges.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)