JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

E-handlaren och molnföretaget Amazon har börjat erbjuda sina kunder tillgång till beräkningskraften i Xilinx FPGA:er. Därmed blir det möjligt att snabba upp beräkningstunga delar av en applikation.

Du väljer hur många FPGA:er du behöver och betalar per timme. Antagligen arbetar du på ett företag i finanssektorn eller sysslar med bioteknik, videobearbetning, säkerhet eller maskininlärning. I varje fall har du ett tungt beräkningsbehov. 

Tjänsten är en ny komponent i det som kallas Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) och har beteckningen F1. Den finns med en eller åtta FPGA:er i form av Xilinx värsting Virtex UltraScale+ tillverkad i en process på 16 nm och med 2,5 miljoner grindar plus 6800 DSP-block. FPGA-modulen är ansluten med PCIe x16 och har dessutom ett dedicerat DDR4-minne på 64 Gbyte.

Sen kommer vi till det knepiga. För att dra nytta av FPGA-kraften krävs lämpligen VHDL-kod som antingen går att återanvända från en befintlig design eller som man kan ta fram med hjälp av Xilinx verktyg Vivado, som Amazon tillhandahåller. Det finns också möjlighet att programmera med en speciell version av C. 

Resultatet blir en så kallad Amazon FPGA Image (AFI) som körs på FPGA-acceleratorn. Amazon har skapat en speciell marknadsplats för dessa AFI:er vilket ska göra det enklare att dra nytta av kraften i FPGA:erna utan att behöva kunna FPGA-programmering.

Den kraftfullare varianten av F1 med åtta FPGA:er kostar 13,20 dollar per timme. Till det ska läggas kostnaden för processorkraft plus minne.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)