JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Brittiska IP-leverantören Imagination annonserar att det är till salu och avslöjar att det finns flera intresserade köpare.

Imagination har länge levt ett gott liv på att Apple använt dess grafikteknik i Iphone. Så när det blev offentligt den 2 april att Apple skulle utveckla egna grafikkärnor tappade Imagination mer än halva sitt börsvärde.

Den 4 maj lade Imagination ut sin CPU-arkitektur MIPS på försäljning, liksom kommunikationskärnorna i Ensigma-familjen. Imagination rapportrerar att den försäljningsprocessen går bra och att det finns seriöst intresse kring både MIPS och Ensigma.

Det som inte bjöds ut i maj var företagets tredje ben och största marknad, grafiktekniken.

Men från och med nu är alltså hela företaget till salu. Kursen har sammantaget tagit ett litet kliv tillbaka i riktning mot sin gamla värde.

Vilka som är spekulanter är inte offentligt. Men gissningsleken är i full gång. Av dem är Intel, Softbank och Qualcomm företag som redan sitter på stora intellektuella rättigheter inom närbesläktad IP för systemkretsar och nog skulle få problem att övertyga konkurrensmyndigheter om att få köpa hela Imagination.

Kinesiska investerarna Tsinghua och Jac är naturliga förslag eftersom en annan investerare, nyss nämnda japanska Softbank, nyligen köpte Arm som på flera sätt är en konkurrent till Imagination. Tsinghua är bevisligen intresserat eftersom det redan nyss investerat i tre procent i Imagination. 

Amerikanska Ceva, som licenserar IP för signalkärnor, ville köpa Mips år 2012 och kan fortfarande vara intresserat.

Om Apple köper Imagination, vilket är en teori, skulle det lösa problemet med att Imagination hotar med att stämma Apple för patentintrång sedan Apple bestämde sig för att gå sin egen väg.

Också Google nämns som potentiell spekulant på Imagination. För några år sedan när mobilpatentkrigen rasade som värst var Google på ivrig jakt att förstärka sitt patentvapen. Företaget hade ett IP-underskott mot konkurrenterna och den läxan sitter säkert i. 

Också taiwanesiska mobilprocessorleverantören Mediatek, en av Imaginations kunder, tros kunna vara en av spekulanterna.

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)