JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Nästa version av IBM:s processor massivt parallella processor Truenorth tas fram på uppdrag av det amerikanska flygvapnets forskningslabb AFRL. Motsvarande en halv miljard artificiella neuroner kommer att kunna packas i ett serverrack.

Processorn Truenorth är en av de specialprocessorer som utvecklas för att göra beräkningar i så kallade artificiella neuronnät (ANN), det vill säga för att kunna matas med sensordata och leverera en intelligent tolkning av vad de representerar. 

AFRL hoppas hitta nyskapande tillämpningar inom autonoma mobila inbyggda system av det slag där storlek, vikt och effekt är begränsande faktorer. Det kallas Swap – size weight and power.

Det högre målet för AFRL är att ”upprätthålla det amerikanska flygvapnets tekniska överlägsenhet”.

Elektroniktidningen har skrivit om Truenorth tidigare. Det började som ett Darpafinansierat projekt kallat Synapse och chipet har fortsatt att utvecklas i takt med halvledartekniken.

Den nya Truenorthprocessorn innehåller 5,4 miljarder transistorer fördelade på 4096 ”neuronkärnor” som sammanlagt innehåller en miljon digitala neuroner och 256 miljoner kommunikationslänkar, eller synapser.

Den kan klassificera 1500 bilder per sekund ur ett bildbibliotek kallat CIFAR-100 samtidigt som den bara gör av med 200 mW. Det motsvarar 7000 bilder per Watt.

IBM ska bygga rackenheter som innehåller 64 Truenorth-chips, representerandes ”högra hjärnhalvan” som det står i IBM:s pressrelease. Dessutom innehåller enheten konventionella processorer representerandes ”vänstra hjärnhalvan”.

En enhet ryms i en 4U-rackenhet. Åtta enheter fyller ett rack som därmed innehåller 512 miljoner neuroner. 

Elektroniktidningen räknar ut att 166 sådana rack skulle innehålla lika många artificiella neuroner som det finns biologiska neuroner i en människohjärna, det vill säga 85–86 miljarder. Racken skulle dra 17 kW.

Artificiella neuronnät fick en nytändning i början av 2010-talet via en teknik kallad deep learning. Det nya pressmeddelandet från IBM nämner deep learning, men Truenorths forskningsprojekt Synapse fick utvecklingspengar redan 2008, det vill säga innan deep learning blev omtalat.

40 universitet på fem kontinenter forskar på Truenorth.
 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)