JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Migrationsverket stoppar utländska stipendiater

Av nära 500 sökande från hela världen har 15 fått plats på masterprogrammet "Embedded electronics engineering" som nu startar på Lunds Tekniska Högskola. Två har dessutom fått ett stipendium som täcker nästan hela deras studieavgift, men Migrationsverket vägrar dem uppehållstillstånd.

De två studenterna Mamunur Rashid från Bangladesh och Neelam Peerzada från Pakistan har tilldelats 290 000 kronor i stipendium av Lunds Tekniska Högskola (LTH), vilket täcker nästan hela studieavgiften.

– Det betyder att studenterna är bland de allra bästa rent kunskapsmässigt, säger Johan Wernehag, programdirektör vid LTH till P4 Malmöhus.

Fast nu tillåts ingen av dem att komma till Sverige för att påbörja sina studier. Migrationsverket nekar dem uppehållstillstånd.

– Saken är att jag fick ett beslut från Migrationsverket att jag inte har någon intention att studera på LTH, säger Mamunur Rashid när P4 Malmöhus når honom via telefon i Dhaka.

Mamunur Rashid har tagit ledigt i två år från sitt jobb som lektor på ett universitet i Dhaka för att studera här. Han har bra meriter och betyg, så LTH har välkomnat honom med öppen famn.

Migrationsverket ifrågasätter däremot hans avsikt att verkligen genomföra utbildningen.

För att få uppehållstillstånd för studier i Sverige måste en student bevisa att den har för avsikt att studera här. Därför får eleven genomgå en intervju på ambassaden i sitt hemland. Där berättar den om varför den söker sig till just Sverige och får frågor om kursen den sökt. En utskrift av intervjun skickas till Migrationsverket som tar beslut om uppehållstillstånd.

Migrationsverket baserar sitt avslag om uppehållstillstånd på att Mamunur Rashids intervjusvar verkar vara kopierade från google och LTH:s hemsida.

Den andra stipendiaten, Neelam Peerzada från Pakistan, har fått avslag på samma grunder. Hon har därmed beslutat att avsluta sina studier för gott.

– Det är klart de har googlat. Det är klart de läst på. Det är ju så de har tagit till sig informationen om vad utbildningen innebär, säger Maria Lindblad, internationell kommunikatör i Lund till P4 Malmöhus.

Victor Öwall, rektor på Lunds tekniska högskola, är också mycket kritisk till Migrationsverkets kompetens.

– Jag tycker att det är väldigt förvånande att Migrationsverket gör de här bedömningarna och vilka grunder de gör dem på ställer jag mig starkt tvivlande till, säger han till P4 Malmöhus.

Och han fortsätter:

– Universiteten har valt ut vad vi tycker är toppstudenter, sen kommer Migrationsverket och säger att de inte har någon studiemotivation, enligt mig på väldigt konstiga grunder. Det ger ingen bra bild av Sverige.

Migrationsverket förklarar för P4 Malmöhus hur det kommer sig att myndigheten och universitetet gör så skilda bedömningar i sina analyser om en individs motiv att studera i Sverige.

– Universiteten gör en bedömning huruvida studenten är kvalificerad för att påbörja utbildningen, alltså om den har tillräckliga kvalifikationer att påbörja en utbildning på svenskt universitet. Migrationsverket tittar sedan på om studenten har för avsikt att studera på den här utbildningen. Det är alltså olika bedömningar, säger Joel Martinsson, handläggare på migrationsverket till P4 Malmöhus.

De berörda studenterna kan överklaga beslutet, men terminen börjar nu så det är omöjligt för dem att läsa kursen i höst. Likaså går de miste om sitt stipendium.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)