JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 2 juni 2020 VECKA 23

Efter fem års utveckling kommer Linuxversionen Automotive Grade Linux (AGL) för första gången i skarpt bruk. Den är en av AGL:s grundare, Toyota, som använder den i 2018 års upplaga av bilmodellen Camry.

AGL är en Linuxbaserad plattform för IVI (in vehicle infotainment). Den utvecklas av drygt 100 medlemmar. Bland tillverkarna utöver Toyota finns Nissan, Daimler, Mazda, Ford, Honda, Jaguar, Mitsubishi, Subaru och Suzuki.

Toyota Camry 2018 släpptes i somras i Japan. Camry säljs inte i Västeruropa, men väl i USA.

Toyotas programvara för multimedia, infotainment, navigations och telematik heter Entune och släpptes i sin första version år 2012. Det är version 3.0 som används i Camry 2018, som bygger på AGL.

Entune 3.0 körs i Renesas processor R-Car som bland annat finns i  en utvärderingssats tillsammans med mjukvara för AGL. R-Car är systemkrets baserad på en fyrkärnig Cortex A9-cpu.

AGL föddes år 2012 och är ett samarbete mellan både fordonstillverkare och leverantörer. Den har Linuxstuftelsens välsignelse och har samarbeten med både Autosar och Genivi.

Målet är att AGL ska accelerera utvecklingen av ett ekosystem kring IVI och uppkopplade fordon. Dels för att AGL är öppen källkod och dels för att den är utformad för att bjuda in utvecklare med begränsad erfarenhet av inbyggda system.

Utöver IVI utvecklas AGL mot att bli ett gränssnitt för instrumentkluster, HUD-skärm, telematik, förarassistansfunktioner och självkörning.

Den senaste uppdateringen av AGL släpptes den 2 augusti och innehåller bland annat programgränssnitt för röststyrning och säkrade trådlösa programuppdateringar (SOTA)

Cirka 70–80 procent av den källkod du behöver för att bygga ett IVI-system på AGL finns i form av öppen källkod  i ett paket kallat AGL Unified Code Base (UCB) 4.0.

AGL stöder x86, ARM32 och ARM64. 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)