JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Waymo testar självkörande långtradare

I ett samarbete mellan de två systerbolagen ska Google börja flytta utrustning mellan sina datorhallar i självkörande långtradare från Waymo. Att Waymo utvecklar robotlångtradare är en nyhet.

Waymo är det idag kanske ledande företaget inom utvecklingen av förarlösa bilar. Idag avslöjas att Waymo dessutom sedan ett år experimenterar med självkörande långtradare i Kalifornien och Arizona.

Nu ska långtradarna tas i praktiskt bruk av Waymos systerbolag Google för att frakta serverutrustning mellan datorhallar i Georgia. En reservförare ska sitta i förarstolen redo att ta över.

Det går inte att lyfta över algoritmerna som de är från Waymos robotbilar till långtradarna. Det finns skillnader i hur blinda fläckar måste hanteras, liksom i bromsning, styrning och annan manövrering.

Däremot använder de samma sensorsvit som robotbilarna. Och de åtta miljoner vägkilometer som Googles bilar avverkar – plus åtta miljarder i simulator – gör stor nytta för långtradarna enligt Google.

Också Uber utvecklar självkörande lastbilar och meddelande denna vecka att det inleder tester i Arizona

Andra robotlastbilsuppstickare är Starsky Robotics, Embark och svenska Einride.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)