JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

En ny processorarkitektur ska kunna ersätta både cpu, gpu och npu, och vara tio gånger effektivare i datacentraler. Det lovar Tachyum, och får stöd av två kända halvledarnamn.

Företaget gick ur stealth mode i fjol och presenterar nu lite fler löften om sin banbrytande arkitektur. Plus ett namn på den första kretsen i arkitekturen: Prodigy.

Det mest häpnadsväckande löftet är att det kommer att gå att bygga en superdator på Prodigy år 2020, som simulerar en mänsklig hjärna i realtid.

En mer jordnära spaning från Tachyon är att Amazons servrar i huvudsak är verksamma arbetsdagar på förmiddagen. Facebooks belastning är ungefär lika ojämn. Eftersom Prodigy inte bara är effektiv som cpu, skulle man kunna använda en serverfarm på Prodigy till andra aktiviteter övrig tid, till exempel för att konstruera artificiella neuronnät – något som idag görs effektivast i gpu:er, eller som hos Google i npu:er (neuronnätsprocessorer).

Konkret lovar Tachyum att kunna sänka kostnaderna för att driva ett konventionellt beräkningsorienterat datacenter till en fjärdedel. Alternativt att kunna leverera samma prestanda till bara en tiondel av energikostnaden och på en hundradel av ytan. 

Det som Tachyum berättare om tekniken är att företaget ska ha löst problemet med den flaskhals som kommunikationen mellan transistorerna utgör.

Tachyum har två kända namn bland sina rådgivare. Det ena är stanfordprofessorn Christos Kozyrakis som bland annat år 2015 fick ACM:s årliga utmärkelse Maurice Wilkes Award för arbeten inom transaktionella minnen. Christos Kozyrakis säger:

– Tachyums processorarkitektur är banbrytande och kommer att leverera aldrig tidigare skådad prestanda och produktivitet.

Fred Weber har varit rådgivare i snart ett år. Han var teknikchef på AMD mellan 1995 och 2005 och säger följande om Tachyum:

– Jag tror, efter en teknisk djupdykning, att de har har hittat något mycket intressant. Jag tror att de kan implementera högprestandaberäkningar  på ett fundamentalt nytt sätt.

Vad gäller AI ska Prodigy inte bara kunna accelerera den populära tekniken djup maskininlärning, utan även andra AI-områden som företaget kallar ”symbolisk AI”, ”generell AI” och ”bio-AI”.

Och, som sagt, kommer en serverfarm med prodigyprocessorer att kunna simulera en mänsklig hjärna i realtid. Enligt Tachyum kräver en sådan simulering 10 exaflops i beräkningskraft.

Därmed är löftet logiskt. De första exaflopsdatorerna har tidigare utlovats av Kina, USA och EU till kring 2020. Och Tachyum hävdar ju sig vara tio gånger snabbare än dagens teknik.

Prodigy ska vara lika enkel att programmera som en cpu.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus