JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ITU tittar bortom 5G

Hologram, avancerad AR och VR liksom haptik är tre tillämpningar som den Internationella Teleunionen ITU ska titta närmare på för att ta reda på vilka krav som nät för fast och mobil kommunikation måste klara från år 2030 och framåt.

– 5G är inte slutet på historien, teknikutvecklingen kommer inte att stanna där. Vi måste ta reda på vad som händer efter 2030, vilka nya krav som kommer, vika nya arkitekturer som behövs. 

Det säger Richard Li i en intervju på Youtube. Han är anställd av Huawei men också ordförande för ITU-T Focus Group Technologies for Network 2030 (FG NET-2030) som ska ta en titt i kristallkulan.

Studien är förutsättningslös och tänkt att ta höjd för nya sätt att kommunicera som hologram, avancerad AR och VR liksom haptisk återkoppling via nätet. För att klara allt detta kan datatakter på hundratal gigabit per sekund krävas liksom realtidsegenskaper.

Gruppen ska därför titta på allt från nya sätt att switch och routa signalerna till nya former av IP och TCP, enligt intervjun med Richard Li.

Trots detta räknar han med att efterföljaren till 5G ska vara fullt bakåtkompatibel.

Gruppens första möte äger rum den 3-4 oktober i New York.

Mer information plus intervjun med Richard Li finns här (länk)

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus