JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

President Donald Trump signerade igår ett försvarsbeslut som bland annat förbjuder myndigheter och företag som får statliga bidrag att använda produkter från Huawei, ZTE och ett antal andra kinesiska företag, rapporterar nyhetssajten The Verge.

ZTE hamnade i hetluften i mars 2016 sedan företaget ertappats med att sälja telekomutrustning till Iran och Nordkorea, två länder som vid händelsen fanns på USA:s lista över länder som det var förbjudet att handla med. Företaget gick i mars 2017 med på att betala en bot på 1,2 miljarder dollar.

I uppgörelsen fanns också en klausul om att det amerikanska handelsdepartementet kunde utlösa ett sjuårigt embargo om det visade sig att ZTE inte fullföljde sina åtaganden eller bröt mot avtalet.

I april slog departementet fast att ZTE ljugit under förhandlingarna och inte fullgjort sina åtaganden. Det handlar bland annat om att företaget inte bestraffat högre chefer som var delaktiga i affärerna. Tvärtom sägs ZTE ha gett dem fulla bonusar.

Förbudet att köpa amerikanska produkter slog mycket hårt mot ZTE och lyftes i somras av senaten medan representanthuset vägrade, skriver The Verge. 

Nu har de två församlingarna enats om att förbjuda amerikanska myndigheter – och företag som samarbetar med dessa – att köpa hård- och mjukvara från Huawei, ZTE och ett antal andra kinesiska telekomföretag. Det kommer att ta två år innan förbudet är helt genomfört.

Produkter som inte används för att routa och visa data är dock undantagna, skriver The Verge.

Beslutet finns här (länk).

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus